ПЕСМЕ СА КОСОВА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У црквеном богослужењу нови дан почиње на вечерњој служби претходног дана. Песме са Косова могле су се чути у салону Библиотеке „Др Душан Радић“, уочи Видовдана, 27. јуна, у оквиру пројекта „Музика међу књигама“. Била је то нека врста позитивног преседана на врњачкој музичкој сцени, јер етно програм припремили су изводили чланови групе „Конан Берберин“ – Иван Павловић, Стеван Николенџић и Александар Милутиновић, а наступили су и гости: Татјана Радић Милутиновић, Весна Антонијевић, Мила Павловић, Теодора Радосављевић и Предраг Милетић.

Салон Библиотеке био је испуњен до последњег места. Дејан Лучић, директор Библиотеке обратио се присутнима и подсетио да се према црквеном календару на Видовдан славе Свети Вид, Модест и Крискентије. Свети Вид, како га Словени изговарају, заправо је Вит, латинскиVitus, и страдао је као мученик заједно са својим учитељем Модестом и дадиљом Крискентије. Протеком времена име Вит изговара се као Вид код Словена и везује се за виђење очима. Мошти Св. Вита су у катедрали у Прагу. Култ Св. Вида изражен је код нас у Србији и у Бугарској.

Група „Конан Берберин“ је алтернативни бенд из Врњачке Бање. Постоје од 2010. године. У свом музичком изразу спајају панк, џез и етно. Публика је била у прилици да чује прекрасне косовске песме: „Што се бели Шарпланина“, „Запевала сојка птица“, „Марија, ћери моја Марија“… Прекрасни вокали Татјане, Весне, Миле и Теодоре дочарали су лепоту старих песама уз гитару, виолину, саз и кавал и допрли до срца и душе присутних. Било је то изузетно вече.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ