ПРОМОЦИЈА НОВЕ ФУНКЦИОНАЛНОСТИ ЛОКАЛНЕ ПОРЕСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Аутор:Срећко Станојчић

Промоција нове услуге „е Уверење“ која је од сада  доступна на Порталу локалне пореске администрације (ЛПА), одржана је у хотелу „Цептер“.  Ова услуга тренутно је доступна у 37 локалних пореских администрација, а очекује се да ће у наредном периоду и остале локалне самоуправе пружити ову могућност својим суграђанима.

На промоцији, у организацији Канцеларије за информационе технологије и  електронску управу Владе Републике Србије, Сталне конференције градова ио општина и Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији,  говорили су Др. Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу, Никола Тарбук, генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО), Александер Грунауер, директор швајцарског програма „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана“ и Марта Арсовска Томовска – директорка Тима за реформу јавне управе и еУправу, Кабинет председника Владе.

Промоцију  нове функционалности јединственог информационог система локалне пореске администрацицје пропратили си  и представници локалних пореских администрација из више градова и општина у Србији.

Александер Грунауер, директор швајцарског програма „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана“ изјавио је овим поводом да Швајцарска влада подржава Србију у свом развоју преко тридесет година, има сјајну сарадњу са Владом Републике Србије и са Сталном конференцијом градова и општина.

-Када је наш програм у питању, а то је опорезивање имовине, посебно за туристичка места у којима је било доста изградње, где нажалост људи не знају да морају да се пријаве, ако нешто изграде или дограде, морају да пријаве локалној пореској администрацији да би то било опорезивано. Ту иду и пенали ако то неко не пријави, тако да су људи, такорећи у прекршају. Ми смо нашим пројектом таквим местима помогли, дали смо им пописиваче да могу да иду на терен и да људе информишу да је то љихова обавеза да се пријаве али и да помогну при испуњењу листића како би регистровали свој објекат, изјавио је Александер Грунауер и подсетио да са Врњачком бањом имају одличну сарадњу.

Никола Тарбук, генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО), рекао је да смо сведоци сталног развоја дигитализације у Србији и да развојем електронске управе, локална самоуправа излази према грађанима, чини своје услуге доступнијим, на тај начин грађани троше мање времена и средстава да завршавају своје послове и остварују своја права. Он је нагласио и да сама локална самоуправа смањује оптерећење у свом раду и чин свој рад ефикаснијим.

Развој електронске управе  иде упоредо са развојем других капацитета локалне самоуправе која треба да наступа проактивно према локалној заједници и да услуге буду што доступније, како електронски, тако и у физичком смислу, изјавио је Тарбук за Врњачке новине.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ