САВЕТОВАЊЕ МРЕЖЕ КИНОПРИКАЗИВАЧА НАМЕЊЕНО КИНООПЕРАТЕРИМА

Аутор:Весна Ђорђевић

ВИДИМО СЕ У БИОСКОПУ

Саветовање Мреже киноприказивача Србије намењено кинооператерима окупило је тридесеторо учесника, представнике 25 приказивача (од 39 чланова Мрежа) и пет дистрибутера који су представили своје нове кораке у биоскопској дистрибуцији. У раду тродневног скупа, током којег су људи који директно раде са киноопремом могли да сазнају најновије тенденције  у процесу дигитализације и преддигитализације биоскопа, учествовала је и Тијана Деспотовић, испред Сектора за кинематографију у  Министарству културе. Домаћин саветовања од 11. до 13. јуна био је Хотел „Бреза“ у Врњачкој Бањи, односно Културни центар Врњачка Бања,

Мрежа киноприказивача Србије основана је 2019. на иницијативу Филмског центра Србије, а од свог оснивања настоји да киноприказивачима омогући едукацију у области филмске и аудио-визуелне уметности, али и нових технологија приказивања филмова. Умрежавање киноприказивача је, такође, један од основних циљева Мреже која броји 39 колективних чланова и 15 појединачних што чини завидан број филмских професионалаца, радника у области филмске уметности.

-Стручни скуп у Врњачкој Бањи био је намењен је људима који директно раде у биоскопима са опремом како би могли да сазнају најновије тенденције, најновије технологије у процесу дигитализације и преддигитализације биоскопа, али и шта је то што их очекује у будућности од савремене опреме. Разговарали смо и о важним темама што се тиче киноприказиваштва и саме дигитализације тако да мислим да смо разрешили многе дилеме и питања и помогли колегама да сазнају који су то кораци које треба предузети у осавремењавању њихових биоскопа.

Приказивачи су били у прилици да чују и које су нове тенденције у вези са дистрибуцијом филмова и у вези са преузимањем филмова од стране дистрибутера за савремену дистрибуцију и приказивање, каже Бобан Стефановић, председник Управног одбора Мрежа киноприказивача Србије.

Мрежа киноприказивача направила је и  слоган (сада већ и бренд) „Видимо се у биоскопу“ који подстиче људе да што чешће и што више филмове гледају у биоскопима у својим срединама, а све најновије вести из савремене продукције домаћег филма  можете сазнати у часопису „Видимо се у биоскопу“  чији је издавач управо Мрежа киноприказивача.

-Кинооператери више нису оне чике које велике филмске траке ушниравају у велике пројекторе. То су сада људи који једним притиском на дугме успевају да прикажу филм. Стога сматрамо да будућност јесте у дигитализацији и дигиталним пројекторима и, уопште, у дигиталној слици која је све пријемчивија и све већа и лепша тако да бископ треба да донесе онај угођај који немате код куће, не само у заједничком гледању већ и милионима пиксела које не можете да приуштите.

Биоскоп Врњачка Бања је јако добар пример унапређења приказивања, тако да овде (за разлику од неких далеко већих места) можете свакодневно да гледате филмове на најсавременијој техници, понекад и три у једном дану. Дакле, овдашњи биоскоп јако добро ради и постиже одличне резултате, наводи Огњен Ракчевић, представник Програмског савета Мрежа и Филмског центра Србије.

Бобан Стефановић и Огњен Ракчевић

Део тродневног програма реализован је управо у врњачком Биоскопу где су у Културном центру Врњачка Бања кинооператери из целе Србије на практичном примеру могли да виде како изгледа успешан биоскоп са модерном опремом.

-Сви заједно се трудимо да донесемо нове технологије и идеје у биоскоп, али и да публици пружимо комплетно уживање у гледању филмова и зати позивамо људе да у што већем боју гледају филмове у биоскопу, закључује Бобан Стефановић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ