СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ-14. јун 2022.

Мила Васојевић

ЗАХВАЛНОСТ ДОНАТОРИМА

Слоган Светског дана давалаца крви за 2022. годину је „Давање крви је чин
солидарности. Придружите се напорима и спасите животе“ како бисте скренули пажњу
на улогу које добровољно давање крви има у спашавању живота и јачању
солидарности унутар заједница.

Поводом 14. јуна – Светског дана добровољних давалаца крви, Координациони одбор ДДК и Црвени крст Врњачка Бања су у Хотелу „Бреза“ организовали свечаност даваоцима у част.

Свечаност је отпочела химном „Боже правде“ у извођењу „Врњачког веза“ под управом Миће Миодраговћа, у наставку програма извели су још две музичке нумере. Уметнички програм употпунили су и млади активисти, ученици основних школа изабраном поезијом. То су: Андрија Мартиновић, Наташа Станковић, Дуња Дуњић, Данијел Цветковић и Јулија Јанковић.

Почевши од 2005. године, када су 192 земље чланице Светскe здравственe скупштинe Светске здравствене организације прогласиле његово међународно обележавање, Светски дан добровољних давалаца крви редовно се обележава на глобалном плану. Неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин давалаштва, представља носећу идеју обележавања овог датума.

Подизање свести грађана о важности добровољног давања крви, о начинима на које се оно остварује, као и укупној улози трансфузиологије у здравственом систему једног друштва, додатни су циљеви којима се тежи.

  1. јун као датум обележавања Светског дана добровољних давалаца крви, изабран је из посебног разлога – на овај дан, 1868. године рођен је славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће ABO система крвних група овенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године.

На свечаности у Хотелу „Бреза“ свим добровољним даваоцима крви захвалио се Слободан Дишовић, секретар Црвеног крста.

– Данашњу свечаност организујемо после паузе од две године, због пандемије короне. Желим прво да се захвалим свим добровољним даваоцима крви на хуманости и да вам честитам ваш Дан који се обележава широм света. У протекле две године организовали смо 26 акција прикупљања крви у сарадњи са Службом за трансфузију крви из Крагујевца.

У последњих десет година рада прикупљено је преко 5.000 јединица крви.

Ово је прилико да се захвалимо и нашим активистима у месним заједницама и месним одборима Црвеног крста, ту су и бројне установе и предузећа која нам помажу у нашим активностима, наравно захваљујемо се и локалној заједници која има разумевања за наше активности, рекао је Слободан Дишовић и позвао Бобана Ђуровића, председника Општине који је и сам добровољни давалац да поздрави учеснике свечаности.

Поштовани добровољни даваоци крви желим да вас поздравим и да вам честитам ваш Дан, што сте се одазвали, учествовали у акцијама и помогли многима да се излече када им је то било најпотребније. Молим све гређане Врњачке Бање да буду поносни на своје хумане суграђане. Такође, своје поштовање исказујем и свим активистима у месним заједницама и јавним установама који помажу организацију и учествују у акцијама, рекао је председник Ђуровић.

Потом су Наташа Стојадиновић, Миланка Аџић и Снежана Стевановић уручиле награде и признања за 10, 20, 35, 50, 75 и 100 давања крви. Бележимо имена са 75 давања: Александар Миљаковић, Зоран Симонић, Горан Петрашиновић, Славо Атанасковић, Горан Гојковић. Најхуманији даваоци који су крв дали преко сто пута су Златко Ђуровић и Драган Грковић. Свим даваоцима упућујемо велику захвалност за учињена хумана дела уз позив да им се прикључе и други који су у могућности да то учине.

За крај смо оставили један  одговор на питање: како постати добровољни давалац крви?

Укупно, поступак давања крви са придруженим медицинским и административним процедурама траје око 30 минута. Заинтересована лица попуњавају упитник за даваоце, обављају регистрацију, затим им се одређује ниво хемоглобина и следи лекарски преглед, након чега ће лекар одредити да ли ће особа тог дана дати крв. Крв се даје из вене на прегибу лакта, при чему се користи стерилан прибор за једнократну употребу, а након обављеног давања крви, даваоци могу да се послуже оброком захвалности. Корист која се постиже давањем крви је вишеструка – из дате јединице крви одвајањем еритроцита, тромбоцита и крвне плазме, постиже се корист за најмање једну особу која ће неке од крвних продуката примити, док је најчешћи случај да то буде три и више особа.

Дајте крв, и учините свет здравијим местом!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ