OТВОРЕН ДРУГИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ КАМЕРНЕ МУЗИКЕ

Аутор:Срећко Станојчић

У концертно изложбеном простору Замка културе, 26.августа увече отворен је Међународни фестивал класичне камерне музике. У три вечери ЗУМ фестивала, који је свечано отворио председник општине Бобан Ђуровић, до 28. августа, публика ће имати прилику да присуствује концертима познатих извођача и моћи да ужива у различитим камерним саставима, реномираним композицијама западноевропских композитора и музици различитих епоха.

Прве фестивалске вечери наступили су камерни састави који се ретко могу чути у Врњачкој Бањи, састављени од најбољих музичара из различитих крајева Србије, првих соло инструменталиста Београдске филхармоније, професора са београдског и новосадског факултета и госта из иностранства.

Лудвига ван Бетовена су као Октет у С-дуру, опус 103, за две обое, два кларинета, два фагота и две хорне извели Кристофер Боуман, обоа; Марко Марковић, обоа; Огњен Поповић, кларинет; Дарко Перчевић, кларинет; Ненад Јанковић, фагот; Алекса Маринковић, фагот; Никола Ћирић, хорна; Вишња Јовић, хорна.

Оперету „Слепи миш“ Јохана Штрауса извели су Тамара Шутоња, флаута; Кристофер Боуман, обоа; Марко Марковић, обоа; Огњен Поповић, кларинет; Дарко Перчевић, кларинет; Ненад Јанковић, фагот; Алекса Маринковић, фагот; Никола Ћирић, хорна; Вишња Јовић, хорна; Слободан Герић, контрабас.

Друго вече је посвећено изванредном Равеловом гудачком квартету и Веберовом кларинетском квинтету. Ово вече је још значајније због чињенице што ће се ту срести и сарађивати фантастични музичари из Србије, Швајцарске и Енглеске. Нјихова уметност оставља јак утисак на публику широм света. Мориса Равела каогудачки квартет, интерпретираће Марија Шпенглер-Марковић, виолина; Ката Стојановић, виолина; Јожеф Бизак, виола; Немања Станковић, виолончело.

Карл Марију вон Вебера као кларинетски квинтет интерпретираће Огњен Поповић, кларинет, Марија Шпенглер-Марковић, виолина; Ката Стојановић, виолина; Јожеф Бизак,, виола; Немања Станковић, виолончело.

Треће вечери, концертом специјализованог ансамбла за танго музику, биће заокружена  позитивна атмосфера за шири аудиторијум коју ће музичари створити извођењем познатих танго композиција. На редовном репертоару ансамбла налазе се композиције традиционалног танга, танго нуево правца, савремене танго композиције, као и композиције домаћих композитора.

На програму ће бити аранжмани за клавир, виолину, глас, бандонеон, кларинет и контрабас. Ксенија Ристић, клавир; Мартина Димић Радовановић, виолина; Наташа Радовановић, глас; Бранко Џиновић, бандонеон; Дарко Перчевић, кларинет; Бобан Стошић, контрабас. За време трајања ЗУМ фестивала, биће организоване дувачке и гудачке музичке радионице намењене најталентованијим ученицима музичких школа у региону, а похађаће их најталентованија деца музичких школа “Стеван Мокрањац“ из Краљева, “Корнелије Станковић“ из Трстеника, као и истурених одељења у Врњачкој Бањи. Радионице ће водити гостујући музичари.

Последњег фестивалског дана биће одржан Матине концерт полазника радионица у 14 часова у Замку културе за професоре и родитеље. Поред радионице, професорима музичких школа и заинтересованим ученицима, биће омогућено присуство свим пробама.

Други по реду ЗУМ фестивал – међународни фестивал класичне камерне музике у Врњачкој Бањи осмишљен је са циљем да омогући афирмацију класичне музике , неговање доброг музичког укуса грађана и уживање публике у врхунској уметничкој музици.

Циљеви манифестације су  афирмација камерне музике кроз професионално извођење музике високе уметничке вредности ангажовањем светски познатих и признатих извођача и едукацију младих ради квалитетнијег укључивања у свет музике као и брендирање Врњачке Бање уводећи ЗУМ фестивал као ексклузивну музичку манифестацију како би се уцртала на мапу Србије и Европе као град који у понуди има културну манифестацију за домаћу и инострану публику са специфичним потребама.

Оснивач фестивала је Дарко Перчевић. Као магистар Циришког универзитета уметности под менторством професора Елмара Шмида, Дарко је добитник  бројних награда на међународним и државниим фестивалима и такмичењима. Активно је учествовао на мајсторским курсевима са реномираним уметницима као што су Eric Hoeprich, Felix-Andreas Genner, Heinrich Mätzener, Andjei Maevski, Robert Pickup, James Campbell, Nicholas Cox i Harri Mäki. Поред тога, често наступа као део камерних састава, учествује у савременим музичким пројектима и концертима као солиста.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ