ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Аутор:Мила Васојевић

У ФОКУСУ ЈП „БЕЛИМАРКОВАЦ“

Ванредна седница Општинског већа општине Врњачка Бања одржана је 17. августа у великој  скупштинској сали. Седницу је отворио Иван Џатић, заменик председника Општине уз констатацију да је присутно пет чланова Већа што представља кворум за одлучивање. Уз две тачке допуне усвојен је дневни ред, а потом и записници телефонских седница Већа којих је било укупно 15.

Известилац по првој тачки био је Зоран Дунић, руководилац Одсека за буџет и финансије, а реч је о извештају о остварењу прихода и извршењу расхода буџета општине Врњачка Бања у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2022. године. Дунић је, између осталог, рекао да је реч о редовном извиштају, да су остварени приходи од 763 милиона, а да су расходи били 693 милиона динара. Финансијски остварен је суфицит близу 70 милиона. Такође, бележи се 40, 5 % реализације укупног буџета и било би потребно да се до краја године реализује по 10 одсто од планираног буџета што исказано у новцу износи 180 милиона динара.  Практично то би био резиме извештаја, а он садржи и све друге податке потребне за анализу пословања.

У наставку седнице Већа придружио се Председник Општине, Бобан Ђуровић који је седницу даље водио. Уследило је седам питања која се односе на имовинско правне односе па их је образлагао Саша Радисављевић, руководилац службе за те послове. У питању је покртетање поступка за отуђење 37 квадрата ради исправке граница; продаја парцеле наменски за изградњу јавне гараже; затим са четири власника склопљени су уговори о куповини парцела које се налазе иза садашњег терена фудбалског игралишта у Врњцима, а ради изградње још једног фудбалског терена. Према председниковом допунском образложењу у Врњцима ће се практично градити спортски центар, а следећи корак је откуп земљишта према „Интерклими“ где ће се градити фудбалски терен са вештачком травом и последња тачка из ове области тиче се размене земљишта квадрат за квадрат, а у питању је 87 квадрата преко којег је прошао пут, и толико ће Општина повратити на другом месту.

Потом су чланови Већа дали сагласност на измену и допуну Статута ПУ „Радост“ Врњачка Бања, а известилац је била секретарка ове установе. Новина је што ће се првог дана поласка у вртић емитовати химна Републике Србије „Боже правде“, а друге измене тичу се рада Управног одбора.

Уследио је годишњи  извештај о пословању ЈП „Белимарковац“  са 2021. годину са извештајем овлашћеног ревизора. Према речима Драгослава Благојевића, директора ЈП „Белимарковац“ у протеклој години остварена је добит у износу 2. 600 000 динара. Стоји и напомена да је велики део прихода остварен извођењем радова на прикључцима и другим радовима а не само продајом воде што је основна делатност. Изнео је и податак да су у овом предузећу у просеку месечно остварили наплату од 92 одсто.

Председник Ђуровић се интересовао о стању механизације у овом предузећу и говорио о потреби да се ангажују стручњаци који ће да понуде решења за три критична места и то за водоснабдевање треће висинске зоне, за вососнабдевање Жичке улице и Зеленог булевара и водоснабдевање насеља „Река“.

Речено је и то да се редовно врши контрола квалитета воде од стране Завода за јавно здравље из Краљева и да ће тако бити и убудуће. Радује и вест да ће од октобра месеца кренути радови на изградњи канализационе мреже.

На захтев Жарка Марковића, тачка разматрање предлога Комисије за пољопривреду одложена је ради исправке и допуне појединих захтева за неколико дана.

На седници Већа усвојен је и предлог Јавног конкурса за постављање заменика начелника Општринске управе општине Врњачка Бање.

Четири тачке који су захтеви за одобрење средстава из текуће буџетске резерве преусмерена су на решавање путем ребаланса буџета. На крају су решаване жалбе и појединачни приговори наших суграђана.

М.В.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ