ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У ГРАЧАЦУ

Аутор:Весна Ђорђевић

Традиционалним  великогоспојинским саборовањем обележена је  од 26. до 28. августа заветна слава у Грачацу – Успење Пресвете Богомајке или Велика Госпојина.

Тродневни програм отворили су хуманисти акцијом добровољног давања крви потврђујући и на тај начин да су сабори својеврсна институција нашег народа и српског бића и да су оправдани разлози за њихово поновно успостављање.  У црквеној порти организовано је представљање књиге протојереја Добривоја Ћилерџића “Речи и беседа“. На спортске терене изашли су одбојкаши. Одржано је и такмичење певача аматера.

Сабор ловаца отворио је програм у суботу. Настављена су спортска надметања, наступи фолклораша, музички програм.

Празнични дан окупио је мештане и госте на великогоспојинској литургији у Храму Светог Саве и сечењу колача на платоу Светог Саве.

Благодарни смо Богу што смо се окупили у оволиком броју на овом централном моменту када се захваљујемо Богу и прослављамо Богородицу. Ово је њен дан као што је наша црква њена црква. Немањићи који су оставили овде свој храм оставили су нас у наручју Пресвете Богородице. Нема ништа лепше негостално бити у присуству мајке, а ми имамо ту част и радост. Драга децо, честитам и вама празник и почетак школске године са жељом да вам Господ отвори ум и срца за примање добрих наука, да се вама поносимо, да будете бољи и паметнији људи. Честитам празник и нашој власти и захваљујем свима онима који раде и труде се да свакоме од нас свакодневница буде олакшана, рекао је парох грачачки, Милан Костић, након обреда сечења колача.

Управо онима који свакодневно раде на бољитку Грачаца уручена су и посебна годишња признања од стране Месне заједнице Грачац. Захвалнице су добили ФК „Напредак“ Грачац, Вода Врњци, Ловачка секција Грачац и ловац Горан Марић, истакнути спортиста Срећко Главчић, спортски радник Мирослав Мајсторовић, активиста Радомир Шљивић, виша медицинска сестра Марија Калинић и парох Милан Костић.

Српска шљивовица је пре Великог рата била главни извозни производ, а 1904. и 1908. Србија је освојила злато на Сајму у Лондону за домаћу ракију шљивовицу. Уз позив српским домаћинима да шире засаде аутохтоних сорти шљиве уручена су признања победницима овогодишње Шесте смотре шљивових ракија у Грачацу. Председник Удружења „Грачачка капљица“, Бобан С Ђуровић нагласио је да се позиву одазвало 47 произвођача из Горње Трепче, Бољевца, Крушевца, Параћина, Тополе, Рашке, са Косова и Метохије, а да је жири на челу са проф др Светомиром Милојевићем одлучио да додели чак седам великих златних медаља као доказ квалитета пријављених ракија. Треће место освојили су Минићи из Горње Трепче, друго место Миле Тица из Прислонице, а победник је  Јова Јаблановић из Сочанице. Награде за прва три места су храстова бурад.

Културно просветна заједница Републике Србије  доделила је признање за укупно стваралаштво међу селима Србије Месној заједници Грачац. За развој Грачаца као једног од пет награђених села у Србији заслужни су, кажу Грачанци, сви мештани, као и они који годинама живе на другој адреси али не заборављају своје родно место.

Посебно дирљив тренутак био је обраћање најстаријег мештанина, деведесетседмогодижњег Животе Дреновака, пушкомитраљесца у Другом светском рату,ослободиоца Југославије, који је својом импозантном животном причом поручио да се некада тешко живело, али да и у најтежим условима онај ко има идеју и жељу може да ствара и напредује.

Идеја коју смо желели да реализујемо пре пар година – да вратимо саборе у села, данас полако добија смисао. Жеља нам је била да окупимо старије и децу, госте из далека, да се сви заједно радујемо сусрету и дружењу, да промишљамо даље кораке за општи бољитак и напредак. Битна је слога и битно је да деци усадимо праве вредности. Бања данас није само једна од општина у Србији, већ је перјаница и предводница, а ми смо дужни да подигнемо нове генерације које ће умети да виде даље и раде боље за добробит свих, рекао је председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, честитајући празник присутнима.

Дружење је настављено уз културно-уметнички програм и послужење.

Великогоспојински сабор и ове године био је у знаку великог народног славља уз забавне садржаје, храну, пице и богат музички програм чије су звезде овај пут били Славиша Вујић, Халид Муслимовић и Нада Топчагић.

Организатори Великогоспојинског сабора су Месна заједница Грачац, Црквена општина Грачац, Одбојкашки клуб Грачац,  Ловачка секција Грачац, Удружење Грачачка капљица, Музичка агенција „Естрада“ Милета Станчића и КУД „Свети Сава“ Грачац. Покровитељ Скупштина општине Врњачка Бања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ