ВЕЧЕ БЕЛКАНТА У ЗАМКУ КУЛТУРЕ

Срећко Станојчић

Људски глас, као најстарији музички инструмент, обогаћен талентом и образовањем, у класичној музици се препознаје у оперским певачима, а своје гласове, таленте и образовања, представили су синоћ у Замку културе,  Јасмина Трумбеташ Петровић, сопран и Саша Божидаревић тенор.

Бел канта, у слободнијем преводу значи лепо пева или лепо певање, а певале су се италијанске арије и канцоне, Ђакома Пучинија, Родолфа Фалва, Теодора Котрауа, Ернеста де Куртиса Елда ди Лазара, Ернеста де Куртиса, Гаетана Доницетија,  Едуарда ди Капуа, Франца Лехара, Франческа Сарторија, Ђузепеа Вердија, Пабла Сорозабала.

Првакиња Народног позоришта Јасмина Трумбеташ Петровић, као сопран и Саша Божидаревић као тенор, уз клавирску сарадњу пијанисте Петра Илића имали су своје солистичке али и  заједничке наступе.

Репертоар овог концерта у којем преовлађују италијанске арије и канцоне, направљен је за ширу публику, која није искључиво везана за оперу.

Првакиња опере Јасмина Трумбеташ Петровић има богату биографију, бројне награде и наступе.Тенор Саша Божидаревић, поред богате биографије и посвећености научном и педагошком раду има изразити афинитет према певању и ради као редовни професор Факултета уметности у Косовској Митровици. Пијаниста Петар Илић, активно се бави писањем и објављивањем стручних радова у домаћим и иностраним научним часописима.

Уметничку делатност остварује као солиста, члан камерних састава и клавирски сарадник. Као виши стручни сарадник, ради на Факултету уметности у Косовској Митровици.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ