ОДРЖАН ДРУГИ ЕТНО УРБАН ФЕСТ

Весна Ђорђевић

ДА ЧУВАМО ИЗВОРНОСТ И НЕГУЈЕМО НАСЛЕЂЕ

„Етно урбан фест“ направљен са жељом да се прикаже културно наслеђе као и савремено виђење народне игре, доживео је друго издање 25. и 26. августа у Врњачкој Бањи. Вођени жељом да свако ново издање фестивала и свака година буду бољи од претходне, организатори су овај пут поред наступа Националног ансамбла „Венац“, Ансамбла „Una Saga Serbica” и КУД-а „Ђока Павловић“ Јавног предузећа Поште Србије, понудили и видео садржаје, радионице, округли сто, размену идскустава које имају ансамбли професионални и аматерски – доста квалитетних садржаја у два дана као доказ напредка.

Фестивал је отворио Национални ансамбл „Венац“ са програмом „Грачаница кроз векове“, односно, делом програма „700“ који је премијерно приказан у јуну на сцени Народног позоришта у Београду, а сада прилагођен за амбијент Амфитеатра „Данило Бата Стојковић“. Програм спаја више позоришних стилова у један пројекат ансамбла који се пре тога бавио само народном игром, потврђујући кретање у новом правцу који подразумева и модерно виђење народне игре.

Фестивалској публициу врњачком Биоскопу приказан је документарни филм Efie Derksen, Холанђанке која је снимила етнолошки филм о српској традицији  делом у Републици Српској,  по основу дугогодишње сарадње са Фолклорним ансамблом „Веселин Маслеша“ из Бања Луке, а делом на терену у Босни и Херцеговини и у Србији у Рашкој области и Београду како би се направило поређење како се традиција чува на селу, а како у градовима.

Наступ Ансамбла „Una Saga Serbica” на Амфитеатру „Данило Бата Стојковић

Ја сам Ефи из Холандије и аутор сам документарног филма о фолклору народа са простора бивше Југославије. Фолклор је моја највећа страст, а овим филмом хтела сам да сачувам игру, песму, музику, ношњу ових крајева. Провела сам три месеца са друштвом „Веселин Маслеша“ у Бања Луци и испунила своју жељу по питању српског фолклора на просторима Крајине, Републике Српске, Босне и Херцеговине и Србије. Ово је моја прва љубав. Од родитеља сам наследила љубав према фолклору. Отац је музичар који цели живот свира музику балканских народа уз коју ја играм од малена. Мој велики сан био је да заиграм са локалним народом, у аутентичној ношњи па је ово и остварење мог животног сна, рекла нам је ауторка филма.

У наставку програма у врњачком Биоскопу  кореографкиња др Вера Обрадовић и кореограф Светозар Крстић одржали су радионицу  „Сценски покрет у савременој народној игри“.

-Морамо дас чувамо изворност, морамо да негујемо наслеђе и да га поштујемо јер је то једно велико богатство  које треба „закључати у трезоре“ како то каже Јованка Бјеговић. Исто тако, човек живи у духу свог времена, а игра прати време и неке наше особености. Дакле, и игра се развија и морамо томе да дамо одређени простор и могућност за развој. Значи, треба наћи начин да будемо усмерени и на нешто што је наша баштина и на нешто што је будућност игре, сматра др Вера Обрадовић.

У Библиотеци „др Душан Радић“  савременој народној игри посвећен је огругли сто – чему тежи сценски фолклор, са којим проблемима се сусреће, на који начин исти могу да се превазиђу. Модератор је био др Здравко Ранисављевић, уводничар Милош Митић, а у раду учествовали и представници Министарства културе и информисања Ђурђијана Јовановић и Александра Никшић, као и директорка Балета Народног позоришта у Београду и председница Удружења балетских уметника Србије, Смиљана Стокић.

Учесници округлог стола

Наша народна игра забележена је у једном тренутку на терену када је постојала прилика да од неких старијих људи забележимо ту изворну народну игру. Самим тим што је постављена на сцени и прилагођена сценском изразу она је добила један вид стилизације и модернизације. Било је то шездесетих година када је дошло до експанзије. После тога није било никаквог напретка већ се само једноставно одржавало на сцени. Сцена је добијала нови изглед, нове могућности, сценографија напредовала, па је дошло време да се направи помак и у игри, сматра Светозар Крстић директор Ансамбла „Una Saga Serbica”.

Друге фестивалске вечери изведен кореографски пројекат „Култура“, после чега су наступили КУД „Ђока Павловић“ Јавног предузећа Поште Србије и Ансамбл „Una Saga Serbica” са програмом у „У ритму Балкана“.

„Етно урбан фест“ је, као део бањског Културног лета, покренут са жељом да комбиновањем традиционалног и модерног оживи и сачува етно музику Балкана, а публици приушти несвакидашњи сценски доживљај. Фестивал је одржан уз подршку Министарства културе и информисања и Општине Врњачка Бања, а организатор је Удружење „Мост“ из Врњачке Бање.

-Надам се да ће у наредних пар издања „Етно урбан фест“ достићи ниво који за њега желимо. Идеја је да се он даље развија, да окупи већи део наше бранше, да буде место где се размењују искуства и добијају одговори,  а сама Врњачка Бања нам је јако интересантна као место које има велику флуктуацију људи и неколико јаких уметничких фестивала па нам даје прилику да се прожимамо са колегама из других уметничких сфера, каже Милош Циле Митић, руководилац Ансамбла „Венац“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ