ЗАВРШЕНИ ОВОГОДИШЊИ ДАНИ ДАНИЛА БАТЕ СТОЈКОВИЋА

Аутор:Срећко Станојчић

Уз главни лајтмотив манифестације, а то је  сећање на великане српског глумишта, овогодишњи „Дани Данила Бате Стојковића“,  завршени су у вечери 11. августа позоришном представом  „Не очајавајте никада“ у амфитеатру који носи име легендарног почившег глумца.

Извођење овог  необичног  Нушићевог комада припадало је врло квалитетној глумачкој постави позоришта из Петровца на Млави, у режији Милоша Јагодића. Улоге су додељене Јовану Ивковићу,  Милици Илић, Саши Радивојевићу, Радмили Радосављевић Стефану Јовановићу, Сузани Станковић и Миодрагу Лукићу.

„Не очајавајте никад“ је једини Нушићев комад написан најпре на француском језику, с ликовима који су Французи, непосредно после Првог светског рата. То је прича о рентијеру који се из љубави оженио женом којој је издавао стан, у тренутку када су обоје веровали да је њен муж погинуо у рату. Међутим, муж је ипак жив и враћа се из рата, што главног јунака, рентијера, поставља у врло драматичну ситуацију. Чини се да и изненада васкрсли муж и садашњи муж једнако воле исту жену. Испоставља се да женина љубав према првом мужу није нестала, као и да тај први муж ништа не зна о женином другом браку. Таква драмска ситуација ставља сва три лика у незавидну позицију, али ову, наизглед, нерешиву једначину Нушић ипак решава користећи мелодрамска средства у чисто комедиографске сврхе.

Пре почетка представе „Не очајавајте никад“, приказани су инсерти из култних филмова великана српског глумишта, а организатор манифестације Никола Џамић, захвалио се бројној публици на указаној пажњи и Општини Врњачка Бања, која је покровитељ „Дана Данила Бате Стојковића“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ