УЧЕНИЦИ УГОСТИТЕЉСКО ТУРИСТИЧКЕ ШКОЛЕ НА САМИТУ „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“

Весна Ђорђевић

УГОСТИТЕЉСТВО ЈЕ НАЧИН ЖИВОТА

Први међународни сајам вина “Винска визија“ одржан је у оквиру регионалне иницијативе „Отворени Балкан“ у Београду од 1. до 4. септембра. На позив Министарства просвете, 40 најбољих ученика Угоститељско-туристичке школе из Врњачке Бање посетило је Сајам у друштву својих наставника и испратили нека од понуђених стручних предавања везаних за гастрономију Албаније, Северне Македоније и Србије, али и читавог Балкана.

Презентација Вање Пушкара

-По два најбоља ученика из сваког одељења друге, треће и четврте године представљало је школу 2. септембра на Сајму у Београду, при чему је наша пажња била фокусирана на Халу 5 и „Гастрономску визију Отвореног Балкана“, објашњава Душица Бурмаз, помоћник директора, која је предводила групу са наставником куварства, Далибором Миодраговићем.

Укусе Словеније донео је један од 100 великих шефова кухиње у свету, Томаж Кавчић, шеф чувеног словеначког ресторана „Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono“, власник Мишленове звездице који је своју кулинарску магију демонстрирао управо у Хали 5. Посетиоцима презентације „Традиција са додиром иновативности“ открио је тајне припреме лосос пастрмке, џигерице и јагњетине

Вања Пушкар, оснивач New Balkan Cuisine, представио је нови концепт балканске кухиње, а сви присутни могли су и да дегустирају његове специјалитете.

Томаж Кавчић нам је представио и своју марку џина – „Монолог“. Такође је одржао и изузетан мотивациони говор, говорио је о искуствима из ресторана који је наследио од мајке, односно баке, и принципима које тамо примењује, а суштина је да је гост изнад свега. Изузетно упечатљив био је и Алфред Марку, шеф кухиње из Албаније који је корак по корак демонстрирао припрему неких својих специјалитета,из чега је уследила и дегустација. Све је било јако интересантно,а деца су препуна позитивних утисака везаних за сусрет уживо са занатлијама-уметницима којима је угоститељство начин живота, закључује Душица Бурмаз.

Балканска кухиња има велики потенцијал да аутентичним укусима привуче љубитеље добре хране уз адекватан начин њеног презентовања и уз обавезну причу о културном наслеђу. Балканске земље се повезују кроз храну – порука је самита „Отворени Балкан“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ