ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Аутор:Весна Ђорђевић

Дан ослобођења Врњачке Бање у Првом светском рату, 6. октобар, обележен је данас полагањем венаца на споменик Краљу Александру I Карађорђевићу и одавањем поште палим борцима. У име Општине Врњачка Бања венац су положили председник Општине Бобан Ђуровић и Иван Радовић, председник Скупштине општине, а у име организатора – Удружења потомака ратова од 1912. до 1920. године Миломир Перовић, Огњан Топаловић и Милутин Кљајић. Свечаности крај споменика команданту српске војске која је пре 104 године ослободила Врњачку Бању  присуствовали су и представници јавних предузећа и установа, ученици Гимназије, мештани.

– Сваки рат је сам по себи несрећа. Па ипак, Први светски или Велики рат, чини се, нема премца по броју страдалих и величини разарања наше земље. Србија је била велика жртва јер је изгубила трећину становништва, 800.000 цивила и 420.000 војника на бојном пољу. Наши ратници  су од Цера и Мачковог Камена, преко велике голготе кроз Албанију, до Крфа, Вида и Кајмакчалана издржали страховите жртве, али су сваког тренутка били свесни да су иза себе оставили породицу и родну кућу, свој народ и своју државу. Изузетан морал и снага српског сељака извојевали су победу у овом рату, рекао је секретар Општинске организације Црвеног крста Врњачка Бања, Слободан Дишовић.

У Великом рату Врњачка Бања је изгубила око хиљаду становника. Организатор програма било је Удружење потомака ратника од 1912. до 1920, иначе обележавање Дана ослобођења и Дана пробоја солунског фронта, 15 септембра, јесте један од начина да Врњчани сачувају сећање на херојске претке.

– Наш задатак и обавеза је да негујемо културу сећања на наше јунаке, поносне и несаломиве борце, чија је снага воље, херојсво и љубав према отаџбини задивила цео свет, поручио је председник Ђуровић са свечаног скупа.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ