СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ДИРЕКТОРА ШКОЛА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Мрежа регионалних центара и центара за стручно усавршавање Србије организовала је од 5. до 7. октобра у Конгресном центру Хотела „Цептер“ Конференцију „Професионална подршка руководиоцима установа у образовању – актуелности у образовном систему Републике Србије“. Конференција је окупила преко 150 учесника, директора основних и средњих школа из читаве Србије.

О циљу Конференције разговарали смо са Дејаном Томићем, председником Мреже регионалних центара и центара за стручно усавршавање Србије, удружења које чини 13 центара.

Дејан Томић
Дејан Томић

– Циљ Конференције је подизање компетенција директора за њихов што квалитетнији рад у руковођењу васпитно-образовним установама. Захваљујући сарадњи са кровним институцијама у образовању Републике Србије (Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Завод за вредновање квалитета Образовања и васпитања) који су делегирали предаваче за саму Конференцију за теме које су се наметнуле на основу анкетирања руководилаца васпитно-образовних установа, сматрамо да ће циљ организовања Конференције бити реализован, рекао нам је Томић.

Мрежа је посвећена својој мисији јер тежи остваривању правог ефекта –  да руководиоци пренесу своја знања колективу, а колектив, наравно, ученицима. У прилог озбиљном приступу Мреже РЦ и ЦСУ Србије је Листа одобрених програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за наредне три школске године.

Пленарно предавање „Лидерство у образовању“ одржао је др Милан Пашић, помоћник министра за основно образовање, а о „Редовном надзору“ говорила је Јасмина Јовановић, помоћник министра просвете за инспекцијске послове. Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник, МПНТР, Школска управа Чачак пленарно је предавала на тему „Педагошко-инструктивни рад директора и вредновање наставе. „У сусрет новим стандардима постигнућа за крај основне и средње школе“ тема је са којом је учеснике Конференције упознала Елизабета Каралић (ЗВКОВ). О „Правилнику о стручном усавршавању запослених у образовању“ говорила је Сузана Деретић (ЗУОВ). Др Марија Ранђеловић, већник за образовање Града Ниша своје предавање посветила је „Менаџменту квалитета у образовању“, док је Богољуб Лазаревић (МПНТР) имао тему „Лиценца: стандарди компетенција за директоре: портфолио“. Пленарни рад Конференције завршен је предавањем „Лиценца: приказ истраживачког рада – презентација истраживања ОВ праксе са резултатима истраживања“ које је одржала Биљана Тодоровић, педагошки саветник, лиценцирани директор ОШ „Сава Ковачевић“ из Михајловца.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ