ТРЕНИНГ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „CONNECT“

Марина Ст. Јанковић

Од 1. до 8. октобра НВО „Iuventa“ је домаћин Међународног тренинга у оквиру пројекта „CONNECT“ који је финансиран у оквиру Програма „European Youth Together“ (Европска омладина заједно“. Тренинг је трећа мобилност пројекта. У питању је двогодишњи пројекат чија реализација је почела у мају 2021. Партнери на пројекту долазе из Италије, Француске, Словачке, Литваније, Естоније, Србије, Турске и Кипра. Координатор пројекта је организација „TDM 2000 International“ из Италије и то је мрежа која окупља 28 европских омладинских организација међу којима је и „Iuventa“ из Србије. Тренинг се одвија у конференцијској сали Хотела „Лидер С“ у Врњачкој Бањи.

– Главни циљ пројекта је да се креирају мреже локалних омладинских организација у овим земљама, дајући им конкретне алате како да буду активни и да допринесу развоју својих локалних средина. Овај тренинг је задњи корак у њиховој припреми да буду спремни и да остваре контакте и сарадњу са локалним властима и доносиоцима одлука.

Рано је рећи да смо успели да остваримо главни циљ, али и ако не успеју све земље да креирају локалне мреже омладинских организација, а верујем да ипак хоће, јер је сад управо то време да они остваре контакте и приволе локалне организације. Сада креће тај изазов, зато што у неким земљама већ постоје  кровне омладинске организације, односно мреже.

Наш циљ је да имамо велике мреже на националном нивоу, да се побољша сарадња и да се допринесе развоју локалних и регионалних средина кроз унапређење сарадње локалних омладинских организација. Задовољна сам како пројекат тече, будући да је велики пројекат и да није лако ставити заједно све те организације, велике и мале.

Можемо бити поносни због две ствари – само 12 пројеката је одобрено у читавој Европи и друго, већ смо послали извештај о резултатима за прву годину који је усвојен са високом оценом. За организацију која ради махом са Европском комисијом јако је битно задржати добру репутацију и наставити са добрим резултатима.

Један од три елемента који трансферујемо омладинским радницима током овог тренинга је да разумеју шта је активно учешће, како да граде сарадњу омладинских организација у доношењу одлука у локалним институцијама, као и да науче да лобирају и комуницирају. Због тога је било важно да се разуме улога медија као партнера у процесу комуникације и сарадње, рекла нам је Анђелика Пера, председник„TDM 2000 International“.

Учесници тренинга посетили су Омладински клуб Врњачка Бања као један од примера добре праксе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ