У заштити од поплава

Аутор:Срђан Удовичић

Након великих поплава које су 2014. године погодиле Врњачку Бању и нанеле огромну материјалну штету, Општина Врњачка Бања додатно је ангажовала све расположиве капацитете на санацији штете, али и превентивно деловање како би, у случају нових временских непогода, сачувала имовину и животе људи. На многим локацијама изграђени су потпорни зидови. Најновији потпорни зидови раде се код Отрочке реке у насељеном месту Грачац и Мале реке у Рсавцима.

Тим поводом, председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић обишао је, 4. октобра, са сарадницима радове који се изводе на Малој реци.

„После обилних поплава остала су изузетно велика оштећења, посебно она које угрожавају путну инфраструктуру као што је у насељеном месту Рсавци где је било неопходно урадити потпорне зидове, пре свега у циљу заштите путне инфраструктуре, али и регулације самог тока реке. Циљ је да се не понове неке веће штете с обзиром на то да смо у периоду обилних киша и често се дешава да наше реке, које су преко лета мале, у моментима обилнијих падавина постају бујичне и праве велике проблеме“, рекао је Ђуровић.

Обилазак радова на Отрочкој реци
Обилазак радова на Отрочкој реци

У претходном периоду изграђено је пет великих потпорних зидова на рекама и један потпорни зид у насељу Река, где је грађанима који живе на узвишењу угрожен пут, па тако и могућност безбедног доласка до куће.

„У веома кратком временском року извели смо радове у висини од 6 милиона динара. У овом циклусу изводе се радови на Отрочкој и Малој реци. Пре тога урађена су два потпорна зида у Подунавцима, а тренутно се завршавају радови на потпорном зиду у Jелошници поред потока Букуровац који, иако је најмањи, у бујичним моментима има највеће негативно дејство и наноси велику материјалну штету на самом путу који је једина комуникација према људима који живе у овом месту“, додао је Ђуровић.

По завршетку ових радова, на местима где је то неопходно, биће постављене ограде, а одмах затим се креће са насипањем путева, посебно у брдским и планинским деловима села. Као приоритети наводе се Станишинци, део Брекиња и Јелошнице где ће се радити санација путне инфраструктуре која је претрпела штету у последњим падавинама ове године.

„Нисмо имали могућност и да пре реагујемо због самог поступка јавне набавке и избора извођача радова. Како је то сада дефинисано, већ током следеће недеље почињу радови на санацији наведене путне инфраструктуре како бисмо исту довели у нормално функционално стање. Велики проблеми су били 2017. године у Вукушици и Грачацу где је регулисано корито Грачачке реке, а решен је проблем и у Вукушици. Остао је један мањи део регулације реке, али ти делови не утичу на куће и што је најбитније на безбедност људи, већ на део пољопривредног земљишта. Део тих послова ће се радити крајем године, а део у пролеће следеће године. Поред тога, регулисан је већи део реке која се налази у Подунавцима и Новом Селу у дужини од преко једног километра. У плану је и регулација Врњачке реке изнад Снежника, с обзиром да тај део одавно није рађен, као и регулација тока Врњачке реке према Морави. Тај посао не можемо сами да радимо, већ уз помоћ „Србија воде“ и предузећа „Западна Србија“ и очекујем да ћемо следеће године успети да добијемо средства неопходна за тај пројекат. Ове године због енергетске кризе, повучена су средства која смо добили, и усмерена на одржавање система до момента стварања услова за нове инвестиције“, истиче председник врњачке општине, Бобан Ђуровић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ