ОБУКА СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ МУП-а

Аутор:Ана Стојковић

Обука припадника Добровољне ватрогасне јединице која обавља послове цивилне заштите  на територији Општине Врњачка Бања, завршена је 27. новембра полагањем стручног испита која им омогућава добијање Cертификата о оспособљености за рад као припадника ове јединице. Обука је реализована у организацији МУП- а Републике Србије, сектора за ванредне ситуације а настава је организована сваког викенда током новембра месеца. Полазници су имали прилику да се кроз теоријски део упознају са превентивним мерама заштите, пружањем прве помоћи и руковањем ватрогасном опремом и средствима за гашење пожара. Обука је трајала 60 наставних часова а стручни испит састојао се у решавању тактичког задатка који су сви припадници добили на једном папиру где треба да реше одређене тактичке радње и поступке како треба да поступе у датој ситуацији у случају пожара или неке друге елементарне непогоде.

-Улога Добровољне ватрогасне јединице је пре свега заштита од пожара, спасавање људи и материјалних добара, спречавање настајања техничко- технолошких несрећа и елементарних непогода. Правилник МУП-а РС прописује да Добровољна ватрогасна јединица може да, у зависности од локане самоуправе има три категорије и буде прва, друга или трећа. Донели смо одлуку да у нашем месту формирамо јединицу друге категорије која би требало да броји негде око двадесетак обучених и оспособљених људи и то омогућава да у складу са Законом о смањењу ризика, локалне самоуправе немају обавезу формирања јединице цивилне заштите опште намене већ то врши Добровољна ватрогасна јединица. Када је у питању опрема и средства за добровољне ватрогасне јединице ми се углавном финансирамо из буџета републике и локалних самоуправа. Треба напоменути да смо ове године добили 850 хиљада динара за набавку средстава и опреме, за које смо конкурисали кроз пројекат код МУП-а РС. Наџор над радом Добровољних ватрогасних друштава спроводи Министарство унутрашњих послова тако да контролу трошења средстава која смо добили и све активности које спроводимо врши МУП, рекао је Миленко Вукомановић председник Добровољног ватрогасног друштва Врњачка Бања.

Члан Друштва може да буде свако старији од 6 година а услови да неко буде припадник ДВЈ су да кандидат буде пунолетан односно узраста од 18 до 55 година што је горња граница, да поседује лекарски преглед, да потпише изјаву да жели да буде припадник ове јединице и да прође обуку. Бенефите за припаднике ове јединице договорило је руководство са локалном самоуправом а по речима Вукомановића задовољни су интересовањем људи али мисле да има простора да се на томе додатно поради.

– Имамо младе људе, добре момке који су стварно заинтересовани и који хоће да раде за добробит наше заједнице. Нагласио бих да нов Закон о смањењу ризика, о противпожарној заштити и о добровољним друштвима и нов Закон о полицији који треба да ступи на снагу, омогућава свима који су завршили обуку а уколико су активно учествовали у претходном периоду, да имају десетак поена више у односу на друге кандидате уколико конкуришу за рад у професионалној ватрогасној јединици МУП-а Србије, додао је Вукомановић.

На питање како функционише излазак на терен припадника Добровољне ватрогасне јединице, Вукомановић је рекао да то функционише на начин да у случају дојаве било какве врсте елементарне непогоде, пожара или било чега другог први знак односно дојава долази у Ватрогасно спасилачко одељење у Врњачкој Бањи. Они су ти који први излазе на терен и интервенишу а у случају да се ради о већим пожарима, тада у помоћ позивају Добровољно ватрогасно друштво које се налази на њиховој територији. Током претходних година имали су интервенцију приликом поплаве која је задесила Врњачку Бању радећи на санирању последица. Имали су и  неколико интервенција када су у питању пожари и били су укључени као додатна снага када год је то Ватрогасно спасилачко одељење проценило да је потребно.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ