МОСТ ИЗМЕЂУ РЕГИЈА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ И АЛЗАСА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Канцеларија Савезне асоцијације регије Алзас у Врњачкој Бањи отворена је 12. децембра у присуству представника јавног и приватног сектора и конзула Амбасаде Републике Француске у Србији Мемета Мејдана. Том приликом председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, председник Међународне уније Алзас, Жерард Стадел и председница Савезне асоцијације регије Алзас за Врњачку Бању и регион, Слађана Новаковић потписали су споразум о сарадњи.

Канцеларија Савезне асоцијације регије Алзас у Врњачкој Бањи прва је званична канцеларија једног француског региона у Србији. Повезиваће јавни и приватни сектор регије Алзас, Општине Врњачка Бања и околних градова и општина. Планира се реализација заједничких активности и пројеката у области привреде, пољопривреде, туризма, културе и образовања кроз промоцију регије Алзас у овом делу Србије, али и Врњачке Бање у Француској. Канцеларија има за циљ и пласирање производа из Врњачке Бање и региона који би због своје аутентичности, цене и квалитета били интересантни за француско тржиште.

Свечаност поводом отварања Канцеларије организована је у Хотелу „Тонанти“.

Иницијативу за отварање Канцеларије покренуо је председник врњачке Општине Бобан Ђуровић приликом посете делегације Општине Врњачка Бања Стразбуру, главном граду регије Алзас која важи за једну од најразвијенијих и другу најбогатију регију Француске.

– Ово је један велики догађај за Врњачку Бању, али можемо слободно рећи и много шире, за Србију, с обзиром да је данас отворена Канцеларија Савезне асоцијације регије Алзас у Врњачкој Бањи, а самим тим и у Србији, са циљем сарадње у области културе, образовања, пољопривреде и туризма где Србија, односно Врњачка Бања добија шансу да овај регион представи великом тржишту Алзаса. Ово представља могућност да наше потенцијале који су до сада били мало препознатљиви тој циљној групи људи представимо и приближимо наше тржиште. Велики бенефит свега тога је што ће тај велики конзулмент Алзаске области који није присутан само у Француској већ много шире, у читавој Европској унији, пружити могућност да наши пољопривредни произвођачи своја добра и своје услуге могу да пласирају на то тржиште и да праве одређене билатералне споразуме који ће дати добробит и једнима и другима. Врњачка Бања имала је сопствену иницијативу, управо на том студијском обиласку бања Европе, између осталог и бања у Француској и видели смо  велики потенцијал. Добили смо једну заиста пријатељску руку од господина Жерарда који је председник Међународне уније Алзаса и данас смо то крунисали са једним добрим споразумом који ће, надам се, у будућности произвести добре уговоре и добре пласмане српских аутентичних производа који ће бити карактеристични са добрим ценама и моћи да се нађу на алзаском тржишту, рекао је Бобан Ђуровић.

– Канцеларија која је данас отворена у Врњачкој Бањи даје могућност да се ова регија развија и да се отвори према Алзасу и надамо се да ће у томе помоћи и близина Аеродрома „Морава“ и да ће се успоставити авиолиније између регије Алзас и овог дела Србије. То је неопходно јер авио повезаност отвара могућност економске и туристичке размене. Врњачка Бања је заиста дивна, као и њено окружење и подсећа на регију Алзас.

Канцеларија која је отворена у Врњачкој Бањи представља мост између две регије и ту видимо могућност за све врсте размене између регија Алзас и Србије.

Стразбур представља седиште Европске комисије и „срце“ Европе. Ова сарадња са централним делом Србије надамо се да ће привући што више људи у „срце“ Европе и обрнуто.

Канцеларије су отворене у Скопљу, Букурешту, Шпанији, Италији, изјавио је Жерард Стадел.

Мемет Мејдан, конзул Амбасаде Француске истакао је да Србија има велики туристички потенцијал.

– Имам задовољство да откријем овај изузетни регион, његове лепоте, могућности и потенцијале. Сведок сам веома добре иницијативе која се заснива на једној великој жељи за откривањем нових регија како у Француској, тако у Србији, са туризмом као катализатором. Ми смо овде са циљем да створимо дугорочну сарадњу. Наша жеља је да развијемо ове регије. На жалост, у Француској нису до сада препознате све вредности Србије. То ће се побољшати. Србија има велики туристички потенцијал. Убеђен сам да људи који ће доћи у Врњачку Бању, увек ће се враћати у Бању након прве посете, каже конзул Мејдан.

Слађана Новаковић, председница је Удружења „Ја волим Француску“. Она је председница и Савезне асоцијације регије Алзас за Врњачку Бању и регион.

– Савезна асоцијација регије Алзас у Врњачкој Бањи ће функционисати по истом принципу по којем функционише и у свим другим земљама Европе и света. Најпре ћемо спровести план и програм реализације у оквиру туристичке сарадње, а ту је и привредна, едукативна, односно културна сарадња. Једном речју, Канцеларија ће бити мост између регије Врњачке Бање и регије Алзас која има не само европску већ и светску препознатљивост. С обзиром да је Врњачка Бања једина туристичка дестинација из Србије која је стекла француску и европску препознатљивост у домену велнеса и спа када смо пре две године организовали посету Врњачке Бање чувеној бањи Виши, са економског становишта једној од три најбогатије бање на свету, а са културно социолошког становишта једне од најпосећенији бања света, после започетих иницијатива потрудили смо се да у оквиру сарадње са локалном самоуправом Врњачке Бање представимо француском тржишту оно што се зове пољопривредни, тј. привредни потенцијал, те смо аутентичне производе из ове регије успели да представимо тржишту Француске, односно тржишту Алзаса и данас смо на путу и припреми првог извоза када је у питању наша аутохтона сорта вина, малине, шљиве… Самим пласманом ових наших производа на тржиште Француске отворићемо поново једну нову сферу пословања које до сада са Француском није било, а управо можемо допринети још јачим билатералним односима, не само у домену привреде и туризма него свеобухватно у оквиру сарадње између наше две земље.

Ово је заиста, велики подвиг, како за Врњачку Бању, тако и за целу нашу земљу. Никада нећу заборавити тај мој први контакт, сусрет са председником Општине Бобаном Ђуровићем који је како тада, тако и у последње две и по године у сваком тренутку био крунисан његовим апсолутним разумевањем да препозна значај повезивања са тржиштем Француске, у овом случају регије Алзас.

Искористила бих прилику да му се још једном захвалим на указаном поверењу. Иницијатива препознавања Врњачке Бање као дестинације на тржишту Француске је започета пре две године. Врњачка Бања је тада стекла препознатљивост на француском и европском тржишту. Са Европским удружењем бања започели смо преговоре и разговоре који имају за циљ реализацију једног битног европског конгреса када ћемо у Врњачкој Бањи у периоду од 26. до 28. јануара следеће године угостити председника Европског удружења бања и директора Националног савета Републике Француске. Том приликом ћемо стећи тзв. европску могућност да представимо потенцијал Врњачке Бање, и тај неки француско-европски пут препознатљивости за кратко време ћемо успети да реализујемо оно што је можда за многе из Србије и региона било незамисливо.

Покренули смо иницијативу која има за циљ успостављање едукативне сарадње између туристичких школа из Врњачке Бање и Стразбурга. Започели смо преговоре о пласману српских производа. У марту ћемо организовати долазак делегације привредника из регије Алзас. Врњачкој Бањи ћемо омогућити представљање и код председника туристичког сектора Међународне уније Алзас са чиме ћемо покренути сарадњу у оквиру те туристичке размене а већ имамо иницијалну платформу која ће нам омогућити да док не решимо питање авио линије организујемо неколико културно едукативних размена у туристичком смислу. Имамо већ испланиране две велике туристичке групе које ће посетити Бању у мају и августу следеће године, рекла нам је Слађана Новаковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ