ОБЕЛЕЖЕН ДАН БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Дан библиотекара Србије је успостављен 14. децембра 1947. године у Београду. Врњачка Библиотека „Др Душан Радић“ обележила је свој Дан на најбољи начин. Угостила је школарце на отварању изложбе коју су припремиле: Мирјана Ђурашевић, Тања Спасић и Мирјана Миленковић. „Пипи то сам ја“ оживљава чувени књижевни лик Астрид Линдгрен поводом 115 година од њеног рођења. Живахна пегава девојчица риђе косе, са кикицама ове године пуни 77 година. Генерације деце одрастале су читајући доживљаје несвакидашње, јединствене Пипи Дуге Чарапе.

У салону Библиотеке присутне су поздравили Дејан Лучић, директор и Мирјана Ђурашевић, коауторка изложбе.

–Астрид je била веома даровита, духовита, маштовита, спретна и неустрашива девојчица. Умела је да најдосаднији посао претвори у занимљиву игру. Волела је опасне игре попут пењања на кровове и високо дрвеће. Скакала је с висине, играла фудбал, причала страшне приче. Исто као и њена Пипи Дуга Чарапа. Детињство је за Астрид Линдгрен било срећно раздобље у животу, и она га је поклонила својим ликовима. Пипи је заправо Астрид или оно што је Астрид желела да буде. Нема ни једног детета  које бар једном у животу није пожелело да се поистовети са овом невероватном девојчицом која сме да ради све што друга деца не смеју и нико јој ништа не може. Макар на један дан! Потпуно разумљиво јер свако дете жели да буде снажно и самостално, рекла је Мирјана Ђурашевић приликом отварања изложбе.

Основцима који су учествовали у литерарном конкурсу „Један дан са Пипи“ и измаштали задату тему жири је доделио награде. Ђурђа Дмитровић 5/4 ОШ „П. борци“ добила је прву награду, Николина Јоксимовић, 5/2, ОШ „Попински борци“ је другонаграђена, а трећу награду деле: Ања Радоњић 6/1, ОШ „Б. Миленковић“, Ивона Жерађанин 6/1, ОШ „Б. Миленковић“ и Ноа Дуркалић 5/2, ОШ „П. борци“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ