УНАПРЕЂЕЊЕ РУРАЛНОГ ТУРИЗМА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде организовао је 12. децембра Прву фокус групу са тематиком „Унапређење руралног туризма у пост ковид периоду – могућности за генерисање прихода“. Поред представника Факултета, студената, локалне самоуправе, представника енто села и удружења сеоских туристичких домаћинстава, учесници су били и Мустафа Шакић, министар трговине, туризма и саобраћаја Кантона Тузла и његова помоћница Џелмина Хуремовић.

О циљу пројекта говорио је проф. др Дејан Секулић. MSc Марија Сеочанац презентовала је резултате истраживања кроз анализу података Републичког завода за статистику и анализу података Туристичке организације Србије.

– Циљ нам је да сагледамо шта ми у Тузланском кантону немамо, рурални туризам је недовољно заступљен, а сматрамо да су Врњачка Бања и овај Факултет претеча када је у питању развој руралног туризма. Ово је прилика да разменимо искуства и да их имплементирамо код нас.

Са деканом и његовим тимом разговарали смо о могућностима побољшања сарадње између наших министарстава за туризам као и између факултета. Планирамо да већ у првом кварталу идуће године обезбедимо курсеве за туристичке посленике. Наша шанса је рурални туризам. Улажемо у инфраструктуру и очекујемо напредак у идућој години, рекао нам је министар Мустафа Шакић.

– Хвала Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде које је препознало да Факултет заједно са институцијама може да помогне нашим посленицима који се баве руралним туризмом.  Наиме, Ковид-19 је показао да се и наше домаће дестинације могу и те како прославити  са својом фантастичном храном, пићем, са природним лепотама. Сматрамо да сеоска туристичка домаћинства која се трансформишу у привредна газдинства треба да повећају своје приходе, не само из пољопривредне производње него и из туризма и да имају перманента примања. Желимо да укажемо свима који се баве економском политиком да саучествују у томе да та сеоска газдинства имају устаљене приходе кроз своју озбиљну активност и наше државе, гледајући од општине, града, туристичке организације до ресорног министарства, изјавио је декан Факуклтета за ХиТ проф. др Драго Цвијановић.

Учесници Прве фокус групе позитивно оцењују овај пројекат.

– Велика је част присуствовати оваквом скупу. Захвалила бих се проф. др Марији Костић и проф. др Драгу Цвијановићу на позиву и указаној прилици да учествујем заједно са њима на пројектима, с обзиром да је основна делатност „Ранча Дебељак“ управо развој сеоског туризма, руралног и одрживог развоја, брига о деци и промоција руралног туризма у земљи и иностранству, каже Анђелка Павловић Дебељаковић, председница Удружења „Ранч Дебељак“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ