ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Аутор:Весна Ђорђевић

Удружење родитеља деце ометене у развоју Врњачка Бања организовало је поводом Међународног дана особа са инвалидитетом свечану приредбу у Врњачком биоскопу 30. новембра. Циљ програма који су корисници Центра реализовали у сарадњи са Дечијим хором „Врњачке искрице“, ученицима врњачке Гимназије и предшколцима ПУ „Радост“, одељење Ново Село, био је да се пошаље порука да ништа није немогуће ако истински прихватимо себе и друге, своје врлине и мане.

Окупљање је дало одличну прилику да се Удружење похвали учињеним и постигнутим резултатима – успешно су реализована три пројекта који су унапредили и осавременили Услугу дневног боравка, имплементирана је музикотерапија као иновативна психотерапијска техника кроз инклузивне музичке радионице, отворен је први youtube канал у овом делу Србије који  уређују сами корисници. Такође, деца, млади и одрасли са сметњама у развоју које окупља УРДОУР освојили су читав низ награда и признања на конкурсима и фестивалима у кружењу, посетили су и десет градова и туристичких локалитета у Србији.

Што се саме припреме програма тиче, у Удружењу кажу да је текла врло глатко јер корисници овакве активности врло радо прихватају, оне им годе и зато се на њима потенцира и у оквиру самог Дневног боравка.

– Дневни боравак је друга кућа наших корисника, према нама се опходе као према члановима породице, то је неки суживот на који су навикли и коме се из дана у дан радују. С обзиром на све препреке које имамо, изузетно нам је значајна свака врста подршке, а наше жеље су да опстанемо и да се, евентуално, једног дана проширимо јер нам је циљ да ниједно дете, ниједна особа са посебним потребама  не буде изопштена, да не седи сама код куће, изолована, већ да нађемо модалитет да нам се прикључи, рекла нам је Милинка Ђорђевић, координатор Дневног боравка уз напомену да је сваки суграђанин који пожели да неко своје слободно време проведе са корисницима Удружења добродошао, потребно је само да понесе добру вољу, све остало ће доћи.

Да УРДОУР и особе са инвалидитетом имају подршку у Врњачкој Бањи сведочила је и пуна биоскопска сала и сви они који су им помогли да изнесу овај свечани програм. Чланови удружења узвратили су представом „Загрли месец“ која на Другом фестивалу драмског стваралаштва особа са менталним тешкоћама у Кули препозната као једна од четири најбоље на територији Србије. Награђену представу режирала је професор Магдалена Петровић Илић, музички педагог.

– Док сам студирала, психологија, тј утицај психологије на људе, била ми је посебно интересантна тема. Када сам се вратила у Бању одлучила сам да нешто из тог програма пробам да применим. Јако ми је драго да је Удружење прихватило мој предлог и идеје. Најпре смо организовали музичку радионицу која је имала за циљ побољшање когнитивних способности (пажње, концентрације, моторике), а онда смо се надовезали са идејом да то надоградимо и претворимо све у једну лепу представу, наводи Магдалена која је у читав посао ушла волонтерски, али јој свакако не мањкају идеје за даљи рад, проширење радионице, набавку реквизита.

Србија, према попису из 2011. има седам милиона становника, од тога 17,6 посто чине деца. Међутим, још увек није могуће одредити број деце са сметњама у развоју и инвалидитетом. Евидентно је да још много тога треба урадити да бисмо извршили инклузију ових људи.

– Било ми је велико задовољство што сам данас имао привилегију да присуствујем овом дивном догађају. Још много тога треба радити на унапређењу положаја ових сјајних  људи – особа са инвалидитетом, али ,пре свега, морамо водити рачуна да не повредимо њихово достојанство. Са задовољством истичем да Општина Врњачка Бања са Удружењем деце ометене у развоју има партнерски однос, који не стављамо у први план једном годишње у оваквим приликама већ га негујемо свих 365 дана. На годишњем нивоу Општина опредељује 4.100.000 динара за финансирање удружења. Прошле године донирали смо комби за превоз корисника од њихових домова до центра. Предшколска установа „Радост“ на дневном нивоу припрема оброк за кориснике центра и иначе  изузетну сарадњу центар негује са свим јавним предузећима. Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом  Општина УРДОУР-у поклања лаптоп, а оно што са сигурношћу могу да им поручим јесте да и у будућности могу да рачунају на пружену руку са наше стране, рекао нам је Иван Џатић, заменик председника Општине који је својим присуством дао подршку овом програму.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ