ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПРВА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ВРЊАЧКА БАЊА 2022“

Аутор:Срећко Станојчић

СЛИКАРСКА ОСТВАРЕЊА ДЕВЕТ АУТОРА НА ЗИДОВИМА ЗАМКА КУЛТУРЕ

Слике које су створене половином маја месеца на Ликовној колонији у врњачкој вили „Лазар“ добиле су своја места у изложбеном простору Замка културе у поставци под називом „Прва ликовна колонија Врњачка Бања 2022“.

Сликарска остварења Александре Вуксановић, Марије Шавије, Данице Веселиновић, Миљане Драшковић, Владимира Војводића, Ђорђа Станића, Дејана Милићевића, Миле Шауле и Милана Тодоровића Рубљова постаљена су 15. децембра и красиће зидове Замка културе до краја јануара. Интенције Културног центра и Милана Тодоровића Рубљова су  да ликовна колонија и изложба са створеним сликарским делима  буду у редовном календару врњачких културних дешавања сваке године и да постану традиционалне.

Милан Тодоровић Рубљов написао је у каталогу изложбе  да одавно постоји идеја да се врњачка културна сцена обогати још једним садржајем као што је ликовна колонија. Било је и раније покушаја ,  не и истрајности у остварењу саме идеје али је ове године СО Врњачка Бања стала иза пројекта као оснивач и покровитељ, Културни центар је преузео организацију, а Милан Тодоровић Рубљов је реализовао селекцију и учествовао као академски сликар на ликовној колонији.

-Када смо кренули да правимо избор учесника, услов је био да то буду академски високообразовани учесници, да готово половина буду наше уважене колегинице, да буду заступљене све генерације и да представимо оно најбоље у савременом ликовном стваралаштву Србије.  То су реномирани аутори са респектабилним биографијама, светски признати и награђивани ствароци, каже Милан Тодоровић Рубљов и описује осварења девет аутора као епилог девет разнородних ликовних уметника, девет особених израза и живописа,  девет „самосвојих“ слободних импресија, експресија и фантастика.

Утисак Милана Тодоровића Рубљова је да на овој изложби имамо и девет разноликих порука да само уметност обогаћује, осветљава и боји овај свет чинећи га лепшим и вреднијим и да без њихових ликовних креација овај свет би био прилично туробно и сиво место.

-Пре него је почела чаролија живох стварања, у предивном и мирном парку виле „Лазар“рекао сам поштованим колегама, нека нам је срећно благородно ово прво, од многих будућих сусретања, пожелео им успешно стварање и уживање у лепоти наше Бање, а ми ћемо се као добри домаћини побринути за све остало. Тако је и било. Још сам им рекао да чемо направити незаборавну размену обостраних добара и богастава. Ви ћете нама, драги уметници, оно непроцењиво у делима вашим, а ми вама отворено срце и све вредно и лепо у Врњачкој Бањи. Тако је и било, прича Тодоровић  о почетку ликовне колоније.

-Ова изложба слика са прве ликовне колоније потврђује и оправдава нашу идеју да ово буде почетак стварања велике и вредне збирке уметничких дела, обогаћујући тако културну баштину Врњачке Бање. Сваке године у мају, сликарска ликовна колонија ће означавати почетак врњачког културног лета, а на крају године у Замку културе биће постављена остарења насталих на колонији, каже Тодоровић, од ове године домаћин и селектор Врњачке ликове колоније, који себе види као слободног уметника, изразитог фигуративца, који црта слику вајајући је а своја дела као сурову и топлу раскајасану пиктуралност, у модерној уметности то је „bella pittura“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ