ПРЕДАВАЊЕ МАРИЈЕ ЛАБОВИЋ НА ВРЊАЧКОМ ФАКУЛТЕТУ

Аутор:Врњачке новине

Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, организовао је 20. децембра предавање у оквиру предмета Менаџмент туристичких дестинација на тему „Промоција Србије као туристичке дестинације у земљи и иностранству“, чији је предавач била Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Делатност Туристичке организације Србије усмерена је ка позицонирању туристичког производа Србије на домаћем и иностраним тржиштима и туристичкој валоризацији компаративних предности Србије, као што су њен геостратешки положај, историјски, културни и природни идентитет, и управо то је пренето на предавању како студентима Факултета, тако и гостима међу којима су били представници локалне самоуправе, Туристичке организације Врњачка Бања, Кластера туристичке привреде и локални хотелијери.

У име Факултета присутне је поздравио декан проф. др Драго Цвијановић који је изразио задовољство што студенти имају прилику да током предавања чују посленике из туризма који су на тзв. првој линији фронта, који знају како и на који начин дочекати госта, услужити и лепо га испратити.

Марија Лабовић, током предавања приближила је студентима шта је све то што ради Туристичка организација, на који начин то ради, како се разликују кампање у зависности од тржишта којима се обраћа, који се све алати користе у активностима, како истражити тржиште, планирати будуће кампање, и тиме дати свој допринос њиховом образовању.

– Врло сам срећна и задовољна што имам прилику да говорим о ономе што је главни посао Туристичке организације Србије, а то је промоција Србије као туристичке дестинације у земљи и иностранству. Веома нам је важно да студенти који ће се врло брзо у будућности бавити туризмом сагледају и тај аспект рада у туризму и то је један од најлепших и најзначајнијих послова за све запослене у Туристичкој организацији Србије. Нема лепшег посла него представљати своју земљу. Свака кампања коју спроводимо је прилагођена различитости тржишта коме се обраћамо, јер на сваком тржишту постоје различите циљне групе којима тежимо, а они преферирају различите производе и информишу се о тим производима кроз различите канале комуникације, тако да свака кампања мора бити прецизно испланирана и од тога зависе резултати и успех. Србију као туристичку дестинацију издваја на првом месту културно-историјско наслеђе, затим природа, боравак у природи и сваки вид одмора везан за природу, гастрономија као најпозитивнији утисак који туристи понесу када оду из Србије и на крају најбитније а то је гостопримство нашег народа према људима који дођу у нашу земљу. Бањски туризам је у оквиру промотивне кампање укључен у део који се тиче активности у природи, туристички производ везан за велнес и спа је у самом врху промотивних активности јер Србија обилује тим природним богатствима, а и услугом која се нуди у бањама широм земље. Тренутно наше бање најчешће посећују домаћи туристи, али се надамо да ћемо у наредном периоду то променити.

Туристички сектор у Србији је привредна грана која је претрпела огромне губитке услед пандемије корона вируса, а једна од највећих последица тога је свакако мањак радника који су због своје егзистенције морали да напусте туризам и више се нису враћали својој професији.

Србија треба додатно да обрати пажњу на запослене у туризму јер због пандемије која нас је задесила велики број кадрова је из туризма изашао, тако да образованих кадрова у туризму недостаје и уколико се не будемо трудили да их негујемо, поштујемо и адекватно платимо, постоји бојазан да ће тај мањак кадрова бити још већи. Зато смо данас овде да им представимо колико има лепих, интересантних, инспиративних послова у туризму и колико је то заиста једна изузетна професија, истакла је Марија Лабовић.

Текст: Даниел Цоковић

Фото: Милан Митровић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ