ОДРЖАНА 17. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Седамнаеста седница СО одржана је 23. децембра. Председавао је Иван Радовић, а у раду су учествовала 23 одборника. Донета је одлука о повећању основног капитала ЈП за обављање комуналне делатности „Белимарковац“, као и низ одлука које се тичу покретања поступка прибављања и отуђења земљишта путем размене између Општине и грађана, као и решења уз апел председника СО Радовића да се убрза рад на бројним поднетим сличним захтевима.

Председник Општине Бобан Ђуровић дао је смернице и неке будуће правце планираног буџета за 2023. годину.

– Буџет који смо планирали за 2022. годину био је јако амбициозан у смислу приходовне стране. Организованошћу локалне самоуправе, добрим пројектима, добрим маркетиншким наступом и великим интересовањем инвеститора који су уложили новац у Врњачку Бању, дошли смо до ситуације да планирани буџет и премашимо у односу на пројектовање и да крајем 2022. године дођемо до близу милијарду деветсто седамдесет милиона динара. Обавеза ми је да вас подсетим да је 2012. године буџет износио 561 милион динара, а да је пројекција за 2023. годину две милијарде и двеста седам милиона динара, што је, сложићете се, један велики искорак и један велики успех локалне самоуправе да свим својим административним пословима, улагањима у комуналну и јавну инфраструктуру, улагањем у маркетинг који је допринео томе да постанемо једна од атрактивнијих дестинација у Србији и за инвестирање и за туризам, дођемо у ситуацију да данас разговарамо о буџету који је преко две милијарде и који је реалан и остварљив буџет у 2023. години. Можда ћемо имати још већи степен прихода, али из предострожности и одговорности и актуелне ситуације, дошли смо до тога да ипак будемо у неким оквирима стабилности и сигурности за наше грађане.

Није само успех у повећању приходне стране буџета, већ и у великом броју инвестиција. Направили смо велики искорак у домену сређивања наших улица, инфраструктуре, уређења јавних површина, парковских површина, у стабилизацији јавног сектора, улагањем у сеоске средине, подизањем квалитета друштвеног живота улагањем у скоро сва удружења, савезе који постоје на територији Врњачке Бање, у пуном капацитету њихове одрживости. Морам да напоменем да спорт у Врњачкој Бањи има одличну перспективу.

Поред свих улагања, јавни сектор је стао на стабилне ноге, а био је девастиран. Данас је један од стубова носиоца развоја локалне самоуправе и делатности у домену водоснабдевања и канализације, чистоће и зеленила, одржавања и газдовања шумама и превоза наших грађана. У домену великих инвестиција, што од стране локалне самоуправе, што од привредника, направили смо један велики инвестициони искорак који је можда далеко више препознат од људи са стране, медија који извештавају готово свакодневно о инвестицијама у Врњачкој Бањи.

У 2023. години нећемо стати са инвестицијама. Радићемо на даљем усавршавању и развоју наших јавних предузећа. Испунили смо обећање да ћемо купити аутобусе који ће радити на локалном превозу. Можемо да се похвалимо да је Врњачка Бања купила најсавременије аутобусе.

Издвојена су средства за улагање у школске објекте основног образовања на територији наше општине. Сређиваћемо њихове унутрашње просторе, подове, мокре чворове, инсталацију за грејање, фасаде и улагаћемо средства у стављање у функцију одређених спортских сала. Настављамо развој спортске инфраструктуре, ширимо капацитете наших спортских терена. У овом буџету су издвојена средства за домове културе у Вранешима, Подунавцима, Грачацу, и свих осталих мањих објеката које локална самоуправа има у својој имовини на сеоским подручјима. Такође, оно што ће красити и можда оставити најјачи печат у 2023. години јесте пројекција радова на путној инфраструктури, где смо до сада радили углавном са око 30 милиона динара. Ове године ће то бити на нивоу 150 милиона динара. Трудићемо се да што већи део започетих улица завршимо и да средимо улице које су претрпеле велика оштећења. Улагаће се у пешачке стазе. Велики је списак улица које ће се реконструисати.

Буџет је предвидео средства за експропријацију земљишта код Хотела „Слатина“ и на Гочу, то су полазне станице за „Гондолу“ која ће бити круна свих пројеката, рекао је Ђуровић и најавио наставак пројеката бушења воде, реконструкцију филтарског постројења „Липова“, уређење парковских површина, видиковац на Црквеном брду, тунелски простор, отварање нових хотела…

Донета је Одлука о буџету Општине Врњачка Бања за 2023. годину, као и Одлука о локалним административним таксама, са изменама и допунама, чиме се врши годишње усклађивање са параметрима макроекономске политике који је усвојила Влада Републике Србије. Одборници су донели измене и допуне одлука о доприносу за уређивање грађевинског земљишта, о висини боравишне таксе, о висини накнаде за коришћење јавних површина, локалним комуналним таксама и Кадровски план Општинске управе за 2023. годину.

Једногласни су били одборници у давању сагласности на измене и допуне ценовника ЈП „Нови аутопревоз“, на Програм пословања за 2023. годину ЈКП „Белимарковац“, на Програм пословања за 2023. годину Регионалног центра за управљање комуналним отпадом „Регион Краљево“. Поред одлуке о повећању основног капитала ЈКП „Белимарковац“, повећаће се и основни капитал ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“ и „Новог аутопревоза“. У завршници седнице одборници СО дали су сагласност на програме пословања са финансијским планом за 2023. годину ЈП „Нови аутопревоз“, „Врући извори“ доо Грачац и План зимског одржавања Општинске стамбене агенције, као и Програм одржавања, заштите, развоја и управљања општинским и некатегорисаним путевима и улицама и изградња и реконструкција јавне расвете на подручју Општине В. Бања за 2023. годину.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ