ЗВУЦИ КЛАРИНЕТА И КЛАВИРА КРОЗ РАЗЛИЧИТЕ ЕПОХЕ

Аутор:Срећко Станојчић

Концерт за кларинет и клавир, кларинетисте Дарка Перчевића и финског пијанисте Укија Оваскаинена, које је одржан 17. децембра у Замку културе, посвећен је делима која представљају бисере кларинетске културе.

Од класичног музичког језика композитора Карла Штамица, концерт за кларинет број 7, до романтичне музике Карла Марије фон Вебера и Ернеста Шосона, бројна публика је доживела звуке кларинета кроз различите епохе.

Изведена дела на инструментима ових уметника мање су позната широј али свакако значајна ужој стручној јавности, па  концерти за кларинет Карла Штимица спадају међу најлепше од свих концерта Моцартових савременика. Упркос њиховом очигледном историјском и музичком значају, релативно мало се зна о настанку ових дела.  Штамицов широки симфонијски стил је класичан по концепцији и врло сложен за извођење.

Кларинет, као најмлађи дувачки инструмент користи се са великом вештином и префињеношћу Дарка Перчевића, а клавирској пратњи финског пијанисте Укија Оваскаинена припао  је важан тематски материјал током солистичких деоница. Надаље, изведено је  дело Ернеста Шосона, које нема опусни број али обзиром да је овај композитор експериментисао са свим техничким изразима кларинета, откривајући нијансе његових различитих регистара, утолико више је извођење дела Ернеста Шосона кроз кларинет Перчевића и клавир Оваскаинена било комплексније.

Њихов концерт кулминирао је инетерпретацијом дела Карла Марије фон Вебера врло успешно и за памћење.

Дарко Перчевић је рођен у Крушевцу 1988. године, а основну и средњу школу завршио је у Краљеву. По завршетку основних студија, специјализирао је на Факултету музичких уметности у Београду. Мастер студије завршио је 2014. године на циришком универзитету уметности. Добитник је бројних државних и међународних награда. Радио је као професор кларинета у неколико музичких школа, а један је од оснивача и чланова Националне српске кларинетске асоцијације. Између осталог, оснивач је и директор међународног фестивала класичне камерне музике „ЗУМ фестивал“ Врњачка Бања.

Уки Оваскаинен је студирао на Музичкој академији у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму. Наступа као солиста и камерни музичар у Србији, али и бројним европским музичким фестивалима. Ради као активни организатор најразличитијих турнеја камерне музике, али и као клавирски сарадник на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. На Факултету музичке уметности у Београду ангажован је на катедри за гудачке инструменте.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ