Бобан Ђуровић

Новогодишњи интервју с председником Општине Врњачка Бања

Аутор:Срђан Удовичић

Крај ове календарске године, прилика је да  сумирамо претходних 12 месеци, промислимо, и затворимо годину за нама, али и да поставимо себи нове задатке и циљеве за годину која је претходи. О инвестицијама, пројектима који су обележиле 2022. годину, као и плановима за наредну годину, разговарали смо с председником општине Врњачка Бања, Бобаном Ђуровићем.

Да ли је 2022. година донела оно што сте очекивали и да ли сте задовољни свиме што је остварено у Врњачкој Бањи?

Упркос свим околностима, година која је за нама, донела је више од онога што смо очекивали. Постављени планови су готово у потпуности остварени. Приходи у буџету су увећани, што је омогућило већа улагања у подизање квалитета живота грађана на територији општине Врњачка Бања, али и већу конкурентност Бање као туристичке дестинације. Консолидована су јавна предузећа, омогућена је њихова модернизација и подизање квалитета пружања услуга корисницима. Подсећам вас, да је буџет општине Врњачка Бања 2012. године износио 561 милион, док ће, буџет за 2023. годину, који ће бити развојни и социјални, прећи 2 милијарде динара. У наредној години очекују нас велика улагања у образовање, путну инфраструктуру, водоснабдевање и друге области од значаја за развој и унапређење наше општине. Према тренутним показатељима, очекујем да ће у 2022. години бити остварено око милион и четири стотине хиљада ноћења, што је апсолутни рекорд бањског туризма у Србији, али и најпрестижнијих туристичких центара наше земље. Тенденција отварања сезоне новим туристичким атракцијама, попут највећег аква парку у овом делу Европе, зоо врта, доприносе овим импозантним бројкама. Циљ нам је да преузмемо лидерство, не само у Србији, већ и на Балкану и да тако постанемо конкурентни најпознатијим туристичким дестинацијама, а што ће се свакако позитивно одразити и на квалитет и услове живота наших суграђана. Све наведено је резултат тимског рада, неизмерне подршке државе, наших Врњчана и привредника, али и солвентних  инвеститора који у нашој локалној самоуправи виде сигурног и поузданог партнера.

        Аква парк „Рај“

У претходних неколико година реализовано је много пројеката од виталног значаја за општину Врњачка Бања и њене грађане, што су Врњачке новине и пропратиле. Створени су услови за улагање у занимљиве пројекте који утичу на атрактивност и конкурентност Врњачке Бање као туристичке дестинације.  Шта можемо очекивати на том пољу у 2023. години?

Година пред нама биће година великих инвестиција у Врњачкој Бањи. Ускоро нас очекује завршетак Леровог тунела, који се гради испод Црквеног брда.  Као један мултимедијални простор осликаваће историјат Врњачке Бање. У партнерству са компанијом Цептер, Врњачка Бања ће добити хелидром, који ће бити смештен на врху њиховог грандиозног Хотела „Зептерме“ и на услузи не само гостима овог хотела, већ и нашем граду. Свакако, кључна инвестиција је гондола на којој радови почињу средином 2023. године, у партнерству са породицом Ђоковић. Вишедеценијски сан многих Врњчана ускоро постаје реалност. Гондола која ће носити име нашег прослављеног тениског аса Новака Ђоковића    биће круна инвестиционих подухвата у области туризма у Врњачкој Бањи. Повезиваће центар Бање, њене беспрекорно уређене парковске површине са планином Гоч. Авантура панорамском гондолом започињаће у близини Хотела “Слатина”, а траса дуга 7,1 километара са погледом на нетакнуту природу завршаваће се у непосредној близини ски стазе Крст на Гочу. План је, као и са панорамским точком, да се у чудесном погледу ужива без прекида, 365 дана годишње. Ова инвестиција, која ће се градити уз поштовање високих еколошких стандарда, дефинитивно ће квалификовати Врњачку Бању у ред европских туристичких дестинација, али и привући нове инвеститоре, госте и туристе.  Велики подстицај даљем развоју, не само Врњачке Бање, већ и целог региона даће изградња Моравског коридора и активирање нових линија са аеродрома „Морава“ у Лађевцима.

      Фестивал филмског сценарија

Здравствени туризам представља окосницу развоја Врњачке Бање. Међутим, пратећи трендове и потребе тржишта данас су у понуди Врњачке Бање развијени и други видови туризма. У којој мери је то утицало на промену структуре гостију?

Овде долазе гости који траже лека, али и они који желе одмор, забаву, релаксацију, едукацију. Последњих година Врњачка Бања све више привлачи младе због разноликости атракција и забавних садржаја, фестивала, концерата, културних и спортских догађаја, попут Фестивала филмског сценарија, Lovefest-а, Врњачког  карневала…. Ту је и планина Гоч која пружа могућност за активан одмор, али и новине као што је највећи аква-парк на Балкану и верујем убудуће панорамски точак. Бања је све чешће избор и младих породичних људи због бројних садржаја намењених деци. Велика уређена парковска површина без саобраћаја, зоолошки врт на површини од 3,5 хектара који је дом за преко 120 врста животиња из готово свих делова света, брижљиво осмишљене играонице, дечија игралишта и забавни паркови. Често смо домаћини и врхунским спортистима и спортским екипама из земље и иностранства, који овде долазе на припреме или организују међународне спортске престижне кампове, али смо и домаћини бројних спортских дешавања. Изградњом четири спортске хале постали смо водећа дестинација са изузетном понудом дворанских капацитета за припреме спортиста. Поседујемо и фудбалски терен у Врњцима који одговара прописима ФИФА за професионална такмичења. Даља улагања усмерена су на изградњу још три фудбалска терена са вештачком травом, и за те намене Општина је већ прибавила земљиште. Отпочела је и изградња још једне спортске хале у оквиру основне школе у Подунавцима. Ту су и бројни отворени и затворени базени, међу којима се посебно истиче Олимпијски базен.

Образовање је област којој се посвећује велика пажња. У којој мери ће нова зграда гимназије допринети унапређењу квалитета наставе?

Као што Вам је познато Гимназија Врњачка Бања и Угоститељско-туристичка школа са домом ученика, деценијама су делиле исте просторије. Одређени број одељења Угоститељско-туристичке школе је био у гимназијској смени. Као радни простор користиле су се преименоване учионице, које нису испуњавале предвиђене нормативе.  Ваннаставне активности често се нису реализовале адекватно због недостатка простора и реализовања наставе ученика друге школе. Добијањем нове зграде, у наведеним школама настава се реализује једносменски, уз могућност извођења ваннаставних активности и популаризације ученичких склоности и интересовања. Изградњом објекта вредног милион евра, Гимназија је добила адекватан простор за рад – 16 учионица, 6 кабинета, као и све остале пратеће просторије, односно савремен објекат и у грађевинском смислу, али и у стандардима вођења наставе и образовања. Двориште око објекта је ограђено, а спортски терен који користе ученици обе школе реконструисан.

        Нова зграда Гимназије

Сведоци смо да Врњачка Бања има много атрактивних локација, које туристи, а и Врњчани радо посећују и фотографишу. Које је Ваше омиљено место у Врњачкој Бањи?

Простор који представља срце Врњачке Бање и место где је све почело пре два миленијума, јесте Централни бањски парк код извора Топла вода, којим волим да прошетам. Завршетак реконструкције овог простора био је мој први велики изазов са којим сам се суочио када сам изабран на функцију председника општине, а који је успешно савладан. Ту је и вештачки водопад на Црквеном брду који је постао једна од незаобилазних туристичких атракција Врњачке Бање. Место које радо и често посећујем је и Црква Светог Саве у Грачацу. Ово место одише миром, а простор око цркве је брижљиво уређен заједничком иницијативом мештана и привредника овог краја. Пре две године ту је подигнут споменик првом српском архиепископу. Верује се да је Цркву изградио управо Свети Сава у време док се припремала изградња Жиче. Стара школа која се налази у црквеној порти, реновирана је и претворена у изложбену галерију у којој је представљена вредна историјска грађа, стари предмети и уметничка дела која чувају од заборава идентитет и начин живота мештана овог села.

           Централни бањски парк

Нова година није почетак, а није ни крај, она је наставак у који улазимо богатији за многа искуства. Које жеље имате за Врњчане у 2023. години?

Драги Врњчани и Врњчанке, сваки добар резултат који смо постигли до сада остварен је захваљујући вама, вашем поверењу, разумевању и подршци. И у 2023. години, идемо заједно ка новим успесима. Уверен сам да ћемо са још већим ентузијазмом, уједињени и сложни успешно наставити започете активности и отпочети нове пројекте. То је једини начин да се наша Врњачка Бања развија, да буде лепше и боље место за живот свих нас. Желим вам да у наредну годину уђете са више оптимизма, да верујете у себе и постављате високе циљеве, да се дружите са људима који вас подстичу да напредујете из дана у дан. Нека радост новогодишњих празника донесе мир, слогу и љубав у сваки дом и нека нам 2023. година, буде још лепша и успешнија. Живи и здрави били! Срећна Нова година.

Фотографије: П. Ђорђевић, С. Туфегџић, М. Црноглавац, Д. Јелићанин, И. Ђуровић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ