ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ДРУШТВА „ВРЊАЧКИ ВЕЗ“

Аутор:Весна Ђорђевић

Празник свих оних који негују традицију са жељом да отму од заборава оно што представља срж и темељ наше традиције, Светог Василија Великог, чланови Удружења за културу „Врњачки вез“ прославили су сечењем славског колача и свечарским окупљањем у Школском ресторану „Истра“ 14. јануара.

– Свети Василије Велики окупио нас је данас овде да се помолимо за здравље, спасење и напредак нас око „Врњачког веза“, али и свих суграђана, сународника и људи добре воље који своју креативност на један посебан начин исказују. Данас је празник свих добрих људи који желе да чувају традицију. Чувати традицију значи чувати себе, чувати себе значи чувати покољења и чувати будућност. Нека данашњи празник да да и наша деца науче све оно што је добро, традиционално, све оно што је српско не би ли својој деци пренели, не би ли Срби живели на овим просторима у векове векова, рекао је парох Саша Ковачевић након сечења славског колача.

Друштво које је основано пре једанаест година, окупља ветеране и једно је од најстаријих у земљи са збиром година који прелази цифру од две и по хиљаде, најмлађи члан рођен је 1964, док ће најстарији, Филип Дуњић, ових дана напунити 87.  „Врњачки вез“ иза себе има преко 200 званичних наступа широм Србије и по земљама Балкана, а чланове краси елан и енергија достојан далеко млађих фолклораша. Милета Радовановић, председник друштва, напомиње да друштву недостаје простор у којем би складиштили ношње, музичке инструменте и све пратеће потребне реквизите, као и сакупљене награде и признања, и да је то примарна жеља у новој деценији постојања.

– Желим да вам се захвалим за све ово што радите за Врњачку Бању већ једанаест година као чувари наше историје, традиције и корена и уз славску честитку пожелим да и надаље останете млади духом, а у име локалне самоуправе обећавам да ћете и убудуће имати пружену руку и лепу сарадњу, поручио је присутнима Иван Џатић, заменик председника Општине.

Дужност колачара овогодишњи домаћин славе, Најмила Ђорђевић, проследила је Вучици Тодоровић, а дружење настављено на једини прихватљив начин за најстарије друштво са младим срцем – уз игру, песму и много позитивне енергије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ