ВРЊАЧКА БАЊА ЗА НЕУРОЛОГИЈУ

Аутор:Даниел Цоковић

Наша суграђанка, Надица Мутавџић, током дана проведених на лечењу у Општој болници „Студеница“ у Краљеву увидела је шта је то што је дефицитарно, а неопходно у раду медицинском особљу на Одељењу неурологије. Проблеми који се тичу недостатака јастука, постељине, чаршава и ћебади, подстакли су је да покрене хуманитарну акцију „Врњачка Бања за Неурологију“ која је имала за циљ прикуљање средстава за набавку истих.

Уз помоћ мештана Врњачке Бање и околних места за веома кратко време прикупила је новчана средства довољна за куповину 40 комплета једноперсонских постељина и 58 јастука, као и доста ћебади, постељине које су даривали суграђани, што је количина која ће пацијентима омогућити комфорније услове, имајући у виду да на Одељењу неурологије углавном леже непокретни пацијенти којима је неопходна чешћа замена постељине.

Поред ове, веома вредне донације, запослени у Служби неурологије су посебно дирнути искреним, емотивним речима које су чули од ове храбре жене. Упркос свакодневним радним обавезама, проблемима које живот доноси свакоме од нас, доктори и медицинско особље овог одељења у себи проналазе снагу за љубазан приступ пацијенту, осмех, речи утехе и подршке. Њихова највреднија награда је  враћен осмех пацијенту који води ка оздрављењу.

Надица, иначе по струци дипломирани правник, а по занимању козметичар у салону „Nadica Make up Brows“ у Врњачкој Бањи, годинама пише песме за познате личности, па је искористила свој таленат да запажено преточи у речи и током празника упутила је посвету запосленима на Одељењу неурологије:

“Болнице пуне људи који болују од недостатка љубави, а упорно их лече антибиотицима, лековима за болове или антидепресивима“.

Хм…

Кад те други виде као снажну жену, они нажалост мисле да ти није потребно ништа и нико, да се твоје срце може носити са било којим проблемом и да је лет изнад сваке ситуације нешто што се за тебе подразумева.

Јаку жену не питају може ли, да ли је уморна, да ли њена душа осећа патњу, боји ли се чега, да ли је забринута, да ли је анксиозна…

Пријатељима, породици, колегама, комшијама је важно само да су такве особе увек ту за њих – у пола ноћи и дана. Обраћају ти се и мисле да ти немаш потребу да се обраћаш икоме.

За јаку жену нема праштања ако, којим случајем изгуби (не дај Боже) контролу. Јер, откуд јој право на слабост?! А ако се и изнервира, готово је, постала је хистерична и “ова није нормална“. Али, никог од њих не занима колико је тешко да будеш у континуитету снажна жена.

Поштујте увек снажне жене у вашим животима. Ту су, међу вама, међу колегама, родбином, у комшилуку, међу пацијентима. Одајте им понекад почаст, приметите их, подржите, разумите, јер је њима потребно да буду слушане, пажене, вољене.

Понекад им је потребно да се мало одморе, а ја сам се на вашем одељењу одморила. Међу вама је пуно јаких жена, ви не лечите лековима, терапијама, ви, дивни људи, лечите вашим осмесима и дивним приступом. Један уигран тим чија енергија се осећа у ваздуху и у опхођењу према свим пацијентима, понос здравственог система града Краљева. Ваша блага реч, насмејаност и брига лече душу. Остало, може и лековима.

 На ову акцију одлучила се, између осталог, да би покренула свест других да „наше мало, некоме значи много“. Као чест учесник хуманитарних акција, каже да ће наставити у својој жељи да скупи новчана средства и за друга одељења у Краљеву.

– Тренутно прикупљам новац за капу са електродама која се користи како би се добио снимак ЕЕГ мозга. Анализом таласа мождане активности могу се дијагностиковати многа обољења мозга као што су енцефалитиси, епилепсија, васкуларна оштећења мозга, интоксикације, краниоцеребралне повреде, дегенеративна обољења и туморски процеси у мозгу. Молим све људе добре воље да се прикључе у овој акцији, јер се наши Врњчани лече и смештају у Општој болници „Студеница“ у Краљеву и сви можемо да допринесемо да се ова, преко потребна, капа купи и донира.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ