СА НОВИМ АУТОБУСИМА КВАЛИТЕТАН ПРЕВОЗ НА ЛОКАЛУ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Пет нових аутобуса, чија је вредност 570.000 евра, први пут су врњачким улицама започели трансфер путника. Јутарња смена средњошколаца били су први путници. Аутобуси су у власништву, ЈП „Нови Аутопревоз“, који је у сарадњи са Општином Врњачка Бања најавио у будућности и обнављање међуградских линија.

Бесплатан превоз на територији Општине Врњачка Бања имају и различите категорије становника: добровољни даваоци крви са преко 30 давања крви, труднице, старији од 65 година, основци и средњошколци, људи са статусом борца, представници добровољног ватрогасног друштва и друге категорије.

Ово је једина аутобуска станица у Србији која је у јавном сектору. Испуњено је обећање дато у политичком програму Општинске организације СНС 2012. године, рекао је новинарима Бобан Ђуровић и најавио нова улагања.

– Пример добре праксе јесте управо однос на овакав начин и амбиције које су утемељене са политиком локалне самоуправе и могу да доведу до успешности предузећа. Веома сам захвалан и поносан сам на то како смо из једног тешког периода транзиције успели да направимо стабилна предузећа за водовод и канализацију, за чистоћу, паркове, шумарство, као и за саобраћај. То је успех и резултат свих нас, и одборника и већника, и директора и менаџмента, и упошљеника и саме политике наше коалиције која је подржавала неке наше пројекте, што је по мом мишљењу висока оцена за рад јавног сектора локалне самоуправе и сви ми треба да се поносимо тиме.

Од 2013. године, до данас у „Нови Аутопревоз“ уложено је око 120 милиона динара, значи преко милион евра. У модернизацију Станице, у простор који је адаптиран по стандардима за функционисање и рад радника, у саму инфраструктуру и у средства за рад, пре свега мислим на туристичке возиће, на аутобусе и друга возила.

Ово је надоградња планираног пројекта из 2012. године, када је локална самоуправа уз подршку државе купила некадашњи „Аутопревоз“, фирму која је више пута приватизована. Подршка државе у том тренутку била је у финансијским токовима  – купили смо не само Станицу већ и читав овај комплекс од осам хектара и полако некадашње предузеће почели поново да „стављамо на ноге“. Наравно, тај процес је текао сукцесивно, од куповине туристичких возића до сређивања Аутобуске станице где је локална самоуправа заједно са предузећем уложила више од пола милиона евра до куповине пет аутобуса вредности 67 милиона динара, са циљем да се организује локални превоз и да аутобуси ван локалног превоза буду коришћени у туристичке сврхе с обзиром да се ради о Врњачкој Бањи, туристичком месту прве категорије. Наравно, ово је тек почетак онога што је крајњи план и циљ, а то је да већ у наредном периоду набавимо и аутобусе који ће бити коришћени за међуградске линије, пре свега у домену линија које ће нама одговарати у сарадњи са Министарством саобраћаја, али и у друге туристичке сврхе чиме ћемо проширити делатност овог предузећа и повећати број запослених. Тренутно овде ради око 60 радника и ово је једно од солвентнијих, јачих и успешнијих предузећа што је доказ да добром одлуком, великим залагањем и подршком државе која је неизбежна, као што је било приликом куповине предузећа, може да се направи да оно што је било некад у приватном сектору се покаже као успешно и профитабилно и у државном сектору.

Ово предузеће већ живи од сопствених прихода, пре свега од наплате станичних услуга, наплате паркирања на територији локалне самоуправе, наплате туристичких вожњи кроз Врњачку Бању, а од сада и од наплате локалног превоза. Верујем и сигуран сам да добрим планом који је направљен, уз нова возила која су присутна, уз урачунату амортизацију, ми ћемо имати и у овом сегменту пословни успех, што ће утицати на свеобухватни још бољи пословни успех овог предузећа. Наше су амбиције да ширимо ове капацитете куповином још два оваква аутобуса, али и куповином међуградских аутобуса са 55 седишта који ће пре свега бити коришћени у нама битним међуградским линијама за које ћемо аплицирати код Министарства саобраћаја, али и за туристичке сврхе, с обзиром да ће се због све веће посећености и организованих долазака иностраних гостију до Аеродрома „Николе Тесле“ у Београду користити као превоз са нашим аутобусима.

Ми смо до сада Законом били обавезни да обезбедимо превоз ученика основног образовања чиме смо на јавним тендерима добијали извођаче радова. Оно што је нас као локалну самоуправу пратило јесте да увек добијемо извођача радова који шаље јако лоше аутобусе, да се линије не поштују у пуној мери, да смо били увек принуђени, на неки начин, да тражимо компромисе зато што нас с друге стране Закон обавезује да морамо да имамо тај превоз. Надам се да овим улагањем у куповину и сада већ одобравањем средстава која смо давали ка приватном сектору, то је негде око два и по –  три милиона на месечном нивоу, ћемо на неки начин плаћати свом предузећу ту услугу и тај новац остављати у каси локалне самоуправе. Највећи бенефит свега тога јесте што ћемо нашим грађанима, пре свега, омогућити квалитетан, организован превоз, покривеност свих линија, могућност ванредних превоза уколико је то потребно и оно што је најбитније, кроз разне дотације и субвенције моћи ћемо лакше да остваримо могућност да пензионерима дамо бесплатан превоз, учесницима рата и многим категоријама које наше одлуке подржавају, а с друге стране повећавамо број упошљеника са територије наше Општине, што и јесте био циљ, знајући да је некадашњи „Аутопревоз“ упошљавао и преко 500 људи. Наравно, далеко смо од тих амбиција зато што немамо више међуградске линије које су некада постојале и које су изгубљене у процесима транзиције из претходних периода, али имамо шансу и могућност да можемо као што смо и ово успели да полако, једно по једно враћамо, изјавио је Бобан Ђуровић, председник врњачке Општине.

– Када смо донели одлуку да купимо аутобусе, имали смо у виду да се са пет аутобуса покрије цела територија Општине Врњачке Бање са припадајућим селима. Редови вожње су тренутно у изради и ја верујем да ћемо за десетак дана изаћи са коначним решењима. Тренутно се ради само уговорен превоз ђака основних и средњих школа, рекао је Иван Дуњић, директор „Новог Аутопревоза“.

Новинари су обишли реновиране пословне просторије „Новог Аутопревоза“. Посебно је била атрактивна ексклузивна вожња у каравану од пет нових аутобуса до кружног тока код Хотела „Врњачке терме“ и натраг до Аутобуске станице.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ