ФОКУС ГРУПА НА ФАКУЛТЕТУ ХИТ

Аутор:Ана Стојковић

Факултет за ХиТ у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, организовао је 27. фебруара Другу фокус групу у оквиру пројекта „Унапређење руралног туризма у пост COVID периоду – могућности за генерисање прихода“. Присуствовали су декан Факултета и професори, представници удружења и  сеоских туристичких домаћинстава из околине Врњачке Бање, Ваљева, Косјерића, Крагујевца и Тополе. Представљени су резултати истраживања, резултати анкетирања сеоских туристичких домаћинстава као и резултати анкетирања туриста који су из свих делова Србије.

Током истраживања анкетирани су туристи који су посетили сеоска туристичка домаћинства као и власници ас како би се увидело да ли је њихов приход у пост ЦОВИД периоду увећан или је остао исти.

– У пост COVID периоду, морам рећи да је рурални туризам заиста заживео чему су допринеле и мере Владе РС. Било је више туриста тако да резултати показују да им је чак било потребно и додатно особље у односу на претходни период. Са друге стране имамо туристе а истраживања показују да би они пренели своје позитивне утиске, наравно, по различитим критеријумима која су нама током истраживања била важна. Своје позитивне утиске пренели би и другима а што је такође занимљиво јесте да  би се они вратили опет без обзира на повећање цена, рекла је доц. др Данијела Пантовић

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде препознало је значај ове теме  као могућност да заједно са институцијама може да се помогне онима који се баве или желе да се баве руралним туризмом па је из тог разлога и покровитељ пројекта.

– Факултет за Хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи неће одустати од своје идеје да нашим руралним подручјима максимално помогне на начин који је примерен нормалним и часним људима које има Србија. Сматрамо да примарна пољопривредна производња не може сама по себи да сачува села већ заједно са осталим делатностима а посебно са туризмом који је локомотива развоја не само руралних подручја већ и целе Републике Србије. Ми заговарамо да се искористе компаративне предности и природе и антропогене у сваком селу и свакој општини и да доведемо туристу да види те наше  лепоте, са једне стране, а са друге да понудимо најквалитетније наше производе кроз домаћу храну  чиме показујемо нашу културну баштину. Мислим да треба спојити лепо и корисно  и да развој свих делатности и привредних и ван привредних у руралним подручјима заправо зауставља миграцију и решава демографски проблем Србије. Показатељ да су сеоска туристичка домаћинства ушла у тржишне токове јесте коришћење ваучера и да хоће да прихвате сарадњу са туристичким организацијама општине и ТО Србије и мислим да је то права прича, рекао је декан Факултета за ХиТ проф. др Драго Цвијановић.

Анкетом су била обухваћена 33 сеоска туристичка домаћинства и преко 200 туриста.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ