КОНЦЕРТ АНСАМБЛА „ДРУЗЈА“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Атрактиван циклус „Музика међу књигама“ који у оквиру свог богатог програма реализује Народна библиотека „Др Душан Радић“ настављен је 22. фебруара. На задовољство многобројне публике која је испунила читав простор Салона у Библиотеци, Ансамбл „Друзја“ приредио је вече руске духовне и традиционалне музике.

Малена Огњенка Милутиновић увела је публику у концертни репертоар. Ансамбл је извео Божићну песму „У Јерусалиму“ која спада у групу тзв. каљатки – песама које певају парохијани, углавном деца, идући од куће до куће и честитајући тако домаћинима Божић. Публика је била у прилици да чује и песме из групе „духовних стихова“ –  „Грешни човече“ и „Кукавица“. Савременом човеку духовни стихови дају могућност да „додирну“ прошлост и разумеју живот предака. Уследио је блок народних козачких песама – „Црни гавран“ која је настала на Кавказу почетком 19. века, „Ој Мраз Мраз“, текст по изведби руског гуслара Андреја Бајкалеца, непознатог аутора, „На граници“, песма са ритмом који подсећа на јахање коња.

Ова народна традиција има дугу и славну историју. Њена вредност је у томе што се управо у њој чува народни дух. Силни вољом и у жељи за слободом, Козаци су увек тежили да буду у служби своме цару и отачаству. Хармоничне, топле и милозвучне песме Козака одишу љубављу према домовини.

Чланови Ансамбла „Друзја“ су: Татјана Милутиновић, вокал, Мила Павловић, вокал, Александар Милутиновић, вокал и фрула, Никола Динић, вокал, Иван Лазић, вокал и хармоника, Предраг Милетић, вокал и руске гусле и Иван Павловић, гитара.

Наступ је изазвао велику пажњу и одушевио публику која није штедела аплауз. Утисак је да би у скорије време публика поново желела да чује архаичне руске мелодије.

– Руске песме никог не остављају равнодушним. Тако су из душе саздане и „додирују“ људе који их слушају, рекао нам је Предраг Милетић који је окупио Ансамбл „Друзја“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ