„ЛАКИМ КОРАКОМ ОД МОРАВЕ ДО ГОЧА“

Аутор:Даниел Цоковић

Годишњи концерт фолклорног ансамбла народних песама и игара „Бане Миленковић“ из Новог Села под називом „Лаким кораком од Мораве до Гоча“, одржан је 25. фебруара у сали Основне школе у Новом Селу, под покровитељством општине Врњачка Бања. Сценским наступом, који је обухватио музику, игру, песму, карактеристичне  и разноврсне кореографије и народне ношње, извођачи и фолклораши различитог узраста су публици представили део фолклорне традиције нашег народа.

Фолклорна традиција нашег народа део је његове вековне културе, негује се и преноси очувањем и презентовањем. Народне песме и игре, богато украшене народне ношње, различити обичаји, чувају се и данас од заборава кроз постојање културно-уметничких друштава, фолклорних ансамбала, певачких група и њихове наступе.

Организатор концерта упутио је топлу добродошлицу љубитељима народног изворног стваралаштва, песме, свирке и игре, и изразио жељу за заједничким уживањем током ове дивне традиције.

Председник удружења грађана „Новоселац“ Жарко Марковић, истакао је да упркос проблемима које је изазвала пандемија корона вируса, културно уметничко друштво није осетило превелике проблеме у раду и ширењу броја чланова, тако да сада друштво броји око 100 активних чланова, од којих су највећи понос 25 почетника.

– Драго нам је што можемо показати да имамо традицију, жељу и вољу да очувамо културно уметничко друштво и да на тај начин пренесемо новим генерацијама традицију, културу и лепоту живота на селу, додао је Марковић.

Дарко Смиљковић, кореограф фолклорног ансамбла „Бане Миленковић“, изјавио је да су се током претходна два месеца припремали за годишњи концерт током којег ће се публици презентовати „Игре из Груже“, „Игре из Шумадије“, „Игре из околине Риљца“, „Игре из околине Лесковца“ и „Влашке игре“, које су и најзахтевније зато што су веома динамичне.

– Заступљени су сви ансамбли, најпре од почетника, преко старије дечије групе, припремног ансамбла, првог тима, до два ансамбла ветерана, и то ансамбл ветерана „Бане Миленковић“ из Новог Села и ансамбл ветерана КУД-а „Прва Петолетка“ из Трстеника, рекао је Смиљковић.

Посебну пажњу публике и огроман аплауз, изазвало је извођење нумера „Весели се српски роде“ и „Јаре моје“ у интерпретацији Анастасије Савовић и Ане Гочанин, ученица Основне школе „Бане Миленковић“ из Новог Села, и нумере „Сву ноћ ми билбил препева“ у извођењу Јане Милорадовић, члана културног уметничког друштва „Прва петолетка“ из Трстеника.

Фолклорни ансамбл „Бане Миленковић“ током претходне године је остварио 20 наступа на многим фестивалима и такмичењима, како на локалном, тако и на националном нивоу, а највећи успех остварен је на 17. фестивалу дечијег фолклора „Светлост на брежуљку“ у Приликама, где је први тим ансамбла са кореографијом „Влашке игре“ освојио прво место у конкуренцији ансамбала из целе Србије.

Улаз на годишњи концерт био је бесплатан, а представници фолклорног ансамбла „Бане Миленковић“ су искористили прилику да на овој свечаности уруче захвалнице свима који су дали допринос и подршку очувању традиције и културног наслеђа. У претходној години ансамбл је добио и нове ношње, а за то су заслужни општина Врњачка Бања и бројни донатори.

Жеља и љубав свих чланова ансамбла, према фолклору и неговању народне баштине допринели су да се на годишњем концерту представе са преко 100 извођача, уз наду да ће наредне године бити бар још толико зато што увек треба стремити даље.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ