УЧИТЕЉИЦА ВУЧИЦА ТОДОРОВИЋ ДАРУЈЕ ПРВАКЕ КЊИГАМА

Аутор:Весна Ђорђевић

„Нашој деци – избор поезије и прозе за малене“ назив је књиге коју је Вучица Тодоровић, учитељица у пензији, даровала првацима Основне школе „Бане Миленковић“ у Новом Селу поводом школске славе Светог Саве. Учитељица која је описменила генерације Новоселаца током три деценије службовања у овдашњој школи, увела је у праксу овај обичај пре четири године, али је претходних година књиге куповала у књижари, док је овај пут имала идеју да деци поклони нешто ново и несвакидашње.

Азбука, Боже правде, Химна Светом Сави и живот Светог Саве, песме Десанке Максимовић, Јована Јовановића Змаја и Љубивоја Ршумовића, Добрице Ерића, Слободана Пецића нашли су своје место у овој својеврсној збирци.

– Када сам ја била учитељица Свети Сава се није славио. Прослава је уведена у школски календар по мом одласку у пензију. Зато сам одлучила да дам свој допринос како би празник остао деци у што лепшем сећању. До сада сам књиге куповала, а ова је посебна јер је писана ручно пенкалом. Одабрала сам текстове које су деца волела док сам ја била учитељица, а допринос у избору је дала и моја ученица, Горица Трнавац. Новоселац Славољуб Пецић исписао је одабране песме и текстове својим краснописом. Моја ученица Мира Ђурашевић урадила је илустрације. Жарко Марковић и Удружење грађана „Новоселац“ помогли су да књига стигне до штампарије „Цицеро“. Тако је уз много жеље и са мало труда створена једна дивна књига, са уобичајеним блиставим осмехом рекла нам је Вучица Тодоровић уз напомену да ће својим наследницима оставити у аманет да наставе ову традицију.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ