АКТИВНОСТИ ЈП „ШУМЕ ГОЧ“ ПОЧЕТКОМ ПРОЛЕЋА

Аутор:Врњачке новине

Светски дан шума, 21. марта, на територији наше општине, обележен је пошумљавањем пет хиљада садница, на месту где је ранијих година планирана депонија.

Радници ЈП „Шуме Гоч“ су према речима директора овог предузећа Ивице Лазаревића, на месту званом „Грот“, где су претходно били багрем и неке врсте четинара,  посадили  саднице храста „китњака“ , аутохтоне врсте коју су одабрали у сарадњи са Шумарским институтом из Београда.

Реч је о огледном добру, како је рекао помоћник директора Института за шумарство др Владан Поповић, које је још већи и значајнији експеримент за ове просторе.

         Ивица Лазаревић

Експеримент ће показати које је порекло храста „китњака“ и које провенијенције тог храста ће дати најбоље одговоре на изазове који следе у будућности на овим просторима.

Место „Грот“ није прво огледно добро на Гочу, а резултати су изнад очекиваних. У Институту за шумарство и  ЈП „Шуме Гоч“ се надају да ће се примити свих пет хиљада садница.

ЈП „Шуме Гоч“ које газдују ловиштем „Борјак“ у обавези су да сваке године до 31.марта, пре почетка нове ловне године, обаве бројање дивљачи. Тада се израђују планови газдовања. Тим поводом, два одељења Шумарске школе из Краљева, учествовала су 22. марта у овој акцији.

– Око педесет ученика је дошло са професорима Шумарске школе из Краљева да помогну у бројању дивљачи на терену и да бисмо годишњи план газдовања донели до 15.априла и да бисмо несметано кренули у ловну сезону. Бројање смо обавили на два места, ученици су задовољни стеченим искуствима у пракси, рекао је Ивица Лазаревић, директор ЈП „Шуме Гоч“.

Срећко Станојчић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ