ПРОМОЦИЈА ЈАВНИХ ПОЗИВА И КОНКУРСА У 2023. ГОДИНИ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Национална служба за запошљавање Филијала Краљево у сарадњи са Општином Врњачка Бања организовала је промоцију јавних позива и конкурса НСЗ за 2023. годину. Презентација је одржана у Великој сали СО 14. марта. Присуствовали су чланови Локалног савета за запошљавање Општине В. Бања који су уједно и представници установа са којима НСЗ сарађује: Центар за социјални рад, послодавци привредници са територије Врњачке Бање, школе, Канцеларија за младе, Удружење особа са инвалидитетом. Ово је била прилика да се представи одлична сарадња НСЗ и локалне самоуправе као и значајни постигнути резултати на решавању незапослености.

– Као и ранијих година, велики број послодаваца у В. Бањи и незапослени користе мере финансијске и нефинансијске, Националне службе и тим поводом организујемо презентацију јавних позива, присутне је поздравила Даница Гочанин, саветник за запошљавање испоставе НСЗ Врњачка Бања.

                   Прелић, Џатић и Гочанин

– Имамо интензивну и успешну сарадњу. НСЗ заиста ради одговоран посао и делује у више сегмената. С једне стране утиче на смањење незапослености, с друге стране послодавцима олакшава и проналази адекватну структуру радника.

Општина В. Бања је прошле и ове године учествовала и логистички и финансијски у програму самозапошљавања. Наш задатак је да помогнемо некоме коме је то најпотребније, у старту, да се створи што већи број малих предузећа која ће запошљавати 3,4 или 5 особа и која ће се касније ширити. Најбољи резултати су видљиви када се подвуче нека црта. Свака мера активне политике запошљавања када се заврши даје ефекте смањења незапослености, рекао је Иван Џатић, заменик председника Општине.

– Овај форум послодаваца који смо започели пре свега са Општином В. Бања, Филијала Краљево, отворила је на тему јавних позива и конкурса које је Национална служба за запошљавање расписала 20. фебруара ове године. У питању је 13 јавних позива. Углавном су усмерени на приватни сектор изузев програма стручне праксе и јавних радова. Скоро сви програми отворени су до краја новембра ове године. Џатић је поменуо да је прошле године кроз Локални акциони план запошљавања Општине В. Бања суфинансирано шест програма за особе које су желеле да покрену сопствени бизнис. Ове године смо дуплирали средства, тако да је велики акценат на покретању и подстицању бизниса за особе са евиденције незапослених лица.

На евиденцији Филијале Краљево испоставе В. Бања тренутно је око 2.200 лица, 55% су особе женског пола, 17% су млади до 30 година, 41% су старији од 50 година. Ове мере и субвенције усмерене су на запошљавање теже запошљиве категорије, рекла је Снежана Прелић, директорка Филијале Краљево НСЗ и скренула пажњу на значај нефинансијских мера услуга.

Презентацију о финансијским и нефинансијским услугама одржали су сарадници Филијале за запошљавање Краљево, начелница Одељења за посредовање Александра Божовић и начелник Одељења за програм запошљавања Владан Шекуларац.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ