СЕМИНАР ЗА КОМАНДАНТЕ ШТАБОВА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Аутор:Срђан Удовичић

У организацији Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Златибору је 21. и 22. марта, одржан семинар за команданте окружних, градских и општинских штабова за ванредне ситуације. Семинар, под називом „“Организација рада штаба за ванредне ситуације и руковођење у ванредним ситуацијама“ окупио је велики број градоначелника и председника општина из Колубарског, Златиборског, Рашког и Моравичког управног округа који су по функцији и команданти градских и општинских штабова за ванредне ситуације. Семинару је Иван Џатић, заменик председника општине Врњачка Бања.

Поздрављајући присутне, вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Лука Чаушић истакао је да је присуство великог броја представника локалних самоуправа показатељ да градоначелници и председници општина озбиљно схватају важност комуникације и сарадње субјеката заштите и спасавања на свим нивоима, као и ризике и претње од елементарних непогода са којима се суочавају локалне самоуправе.

„Семинари као што је овај, четврти по реду, у организацији МУП-а ове године, су један од начина да се сви боље припремимо, договарамо, планирамо, али и изнесемо проблеме ради њиховог благовременог решавања и пружања бржег заједничког одговора у ванредним ситуацијама, а све у циљу заштите живота и имовине наших грађана“, нагласио је Чаушић.

Циљ семинара био је унапређење знања и организационих способности команданата у области смањења ризика од катастрофа, као и у управљању ванредним ситуацијама и руковођењу штабом за ванредне ситуације. Штаб за ванредне ситуације, припрема и руковођење у ванредним ситуацијама, Финансирање система смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама, Кризна комуникација, информисање јавности, сарадња са медијима и координација међународне помоћи, неке су од тема које су учесницима семинара представљене.

На семинару су уручени сертификати за допринос унапређењу руковођења и подизању капацитета штабова за ванредне ситуације.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ