ВРЊАЧКА БАЊА ДОМАЋИН ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА У ШАХУ

Аутор:Ана Стојковић

У организацији Шаховског савеза Србије и Европске шаховске уније а уз подршку локалне самоуправе, у Врњачкој Бањи се до 14. марта одржава појединачно Европско првенство у шаху за сениоре. Врњачка Бања се и ове године потрудила да буде добар домаћин па је у част овог али и будућих турнира израдила мермерну фигуру краљице што је  симболика јер је Врњачка Бања „краљица бањског туризма“. Фигура је свечано откривена у централном бањском парку  у присуству општинских и челника европског и националног шаховског савеза.

Управо у овом делу бањског парка мештани и гости Врњачке Бање су деценијама уназад играли шах под отвореним небом на уцртаним таблама, а овај пројекат реализовала је локална самоуправа, рекао је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић који је у име општине поздравио присутне.

-Хвала вам што сте дошли да заједнички , симболично откријемо фигуру краљице која ће од данас представљати оно што Врњачка Бања жели да постане а то је краљица шаха у Србији. Познати смо по томе да враћамо своју стару традицију , а овде су се некада одржавала престижна  шаховска такмичења  и управо  ова симболична шах табла била је незаобилазна станица многих туриста и по томе су памтили Врњачку Бању. Успели смо да тај сјај некадашње бање поново вратимо и да у једном од најлепших делова парка имамо шаховску таблу  али и ову фигуру краљице која ће представљати будућу престоницу шаха у Србији, рекао је председник Ђуровић.

На турнир се пријавило 525 шахиста из 45 земаља. Ово је велики догађај и велика најава будућих догађаја светског ранга који ће такође бити у Врњачкој Бањи.

Присутнима се обратио и председник Шаховског Савеза Србије, Драган Лазић који се захвалио Европској шаховској Унији на указаном поверењу. Свестан колико овај тип престижних турнира има значаја за даљи развој српског шаха, показао је спремност да настави у истом темпу, како би шах у Србији довео на највиши могући ниво.

– Врњачка Бања је престоница српског, а свакако и европског шаха и драго нам је што се овај турнир одржава управо овде, рекао је Зураб Азмаипарашвили, председник Европске шаховске уније након што је са Ђуровићем и Драганом Лазићем, председником Шаховског Савеза Србије, на шаховској табли у парку повукао први потез чиме је турнир и симболично отворен.

Овим првенством Шаховски Савез Србије наставља да ниже и доноси у Србију престижне турнире који су од пресудног значаја за развој српског шаха, и мотивацију младих да се укључе у овај, трећи по масовности спорт у држави.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ