„МОСТ МАТЕМАТИКЕ 2023“

Аутор:Даниел Цоковић

У хотелу „Фонтана“, од 19. до 21. маја одржана је 9. по реду манифестација „Мост математике 2023“. Циљ одржавања ове манифестације је да се у складу са националним стандардима и међународним препорукама, кроз различите приступе, почев од предавања и стручних семинара, преко неформалног образовања, интерактивних радионица,изложби, перформанса и дебата, промовишу наука и научна култура.

Манифестација „Мост математике“, посвећена је популаризацији и јавном ангажовању науке у Републици Србији. Организатор манифестације је Удружење „Млади математичар“, а покровитељ је Општина Врњачка Бања.

Свечаном отварању манифестације присуствовали су Радица Каровић, проф. математике и председник удружења „Млади математичар“, Драган Миленковић, члан Већа задужен за образовање, Саша Стојановић, помоћник секретара града Београда за образовање и дечију заштиту, др Бранислав Кисачанин, истраживач у Истраживачко-развојном институту за вештачку интелигенцију Србије, Радомир Путник, инжењер из Музеја Николе Тесле, Соња Раденковић, ванредни професор на Београдској банкарској академији, Братислав Булајић саветник-координатор Завода за унапређивање образовања и васпитања, бројни учесници, просветни радници и гости.

На почетку свечаног отварања хор „Абрашевић 2014“ и дечији хор „Врњачке искрице“ отпевали су Химну „Боже правде“, а за крај програма извели су нумеру „Кад би сви људи на свијету“ Арсена Дедића. Данас је ова јединствена манифестација једна од најпризнатијих код нас и у свету, апотврда зашто је то тако презентована је кроз промо филм удружења „Млади математичар“ који је присутне упутио у постигнуто током протеклог периода.

Радица Каровић, професор математике и председник удружења „Млади математичар“ истакла је да је част бити домаћин манифестације која на једном месту окупља поклонике и стручну јавност ове природне науке и поставља Врњачку Бању као место културе и науке.

– Посебно желим да се захвалим такмичарима који велики труд и рад улажу почев од септембра месеца, а свој пројекат финиширају тек у мају. Данас ћемо видети шта су такмичари, они најмлађи, па до најстаријих урадили и шта имају да кажу на тему математике. Наредне године када је јубилеј организовања такмичења, позивам вас да будете наши гости а ми ћемо се потрудити да као и до сада, направимо велико изненађење за све Врњчане, госте и љубитеље математике, пренела је Радица Каровић.

У име покровитеља манифестације, Општине Врњачка Бања, окупљенима се обратио и пожелео добродошлицу и пријатан боравак, Драган Миленковић, члан Већа задужен за образовање.

– Задовољство ми је да могу све да вас поздравим у име локалне самоуправе  и верујем да ће „Мост математике“ и у будућности бити онај прави мост на путевима неких нових сазнања и истраживања, рекао је Миленковић.

Сврха одржавања манифестације је да се кроз креативан и мултиидсциплинарни приступ представе вредности историје науке и актуелних научних достигнућа, али такође, и да се укаже на важност укључивања младих и осталих грађана у образовне процесе и одрживе  приступе у очувању научне, културне, техничко-технолошке баштине и животне средине.

Задатак организовања манифестације је да се кроз процес културне децентрализације спроведе јавни ангажман науке и да се кроз међусобну сарадњу научних радника и стручњака из различитих научних области, младих (студената и ученика), као и осталих заинтересованих грађана, подигне на виши ниво међунаучна комуникација и критички дух јавности у погледу развоја и примене нових научних достигнућа, посебно у погледу очувања природних ресурса и културно-историјских споменика.

„Мост математике“ је манифестација која сваке године на више локација у Врњачкој Бањи окупља све заинтересоване научне раднике, уметнике, ученике и грађане који кроз активан приступ желе да подигну свест о науци и научним иновацијама, али такође и да укажу како идеје и креативност играју значајну улогу у очувању и заштити културне баштине, обликовању проактивног друштва и унапређењу националне културе у оквиру европског културног мозаика.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ