УРУЧЕЊЕ КЉУЧЕВА ЗА 20 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У Врњачкој Бањи, у Улици Боре Васиљевића 19. маја приређена је церемонија свечаног уручења кључева од 20 новоизграђених станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Станови су изграђени у оквиру Потпројекта 8 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији. Догађају су присуствовали Наташа Станисављевић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања, Герхард Салзер, представник делегације Европске уније у Србији, Стефани Краусе, заменик представника Високог комесара Уједињених нација за избеглице, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Укупна бруто површина зграде је 1.053 m², а вредност радова 560.300 евра. Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 26. априла ове године.

– Данас смо за још један корак ближи циљу који се огледа у трајној интеграцији породица које су избегле са простора Хрватске и БиХ у Србију. 20 кључева од станова данас добија још 20 породица (укупно 41 члан) које су пре готово три деценије, у Врњачкој Бањи, пронашле своје уточиште.

Велико је задовољство бити данас са вама, данас када започињете ново животно поглавље које ће вам, искрено верујем, донети већу сигурност и лепшу и извеснију будућност.

Кажу да живот нема гумицу и знам да, дубоко урезана сећања на недаће које сте у ратном вихору доживели не можемо избрисати, нити надокнадити губитке које сте поднели. Међутим, постоји оно што желимо, што можемо и морамо, а то је да свим нашим суграђанима обезбедимо услове који омогућавају живот достојан човека. То је оно за шта се већ дуже време залаже и наша држава, бројне институције, организације и локалне заједнице у Србији, међу којима и врњачка Општина. Наравно, решавање овако коплексног питања захтева време, а пре свега велика финансијска средства која смо добили од Европске уније као највећег донатора Регионалног стамбеног програма у Републици Србији – потпројекат 8 у оквиру којег се стамбено збрињава најугроженији део избегличке популације. Изузетно ми је драго што су са нама данас представници делегације ЕУ, УНХЦР-а / ОЕБС-а, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору доо Београд, Душан Ковачевић и комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Наташа Станисављевић.

Велика захвалност њима и свима онима који су се укључили и дали свој допринос да данас стамбено обезбедимо још избегличких породица које имају пребивалиште на територији Општине Врњачка Бања.

Укупна вредност стамбеног објекта, бруто површине од 1.000 m² и нето од 700 m², у који ће се наши суграђани данас уселити, износи 140 милиона динара. Половину овог износа обезбедили су УНХЦР и ОЕБС кроз пројекат Регионалног стамбеног збрињавања. Комесаријат за избеглице био је коoрдинатор пројекта између УНХЦР-а, ОЕБС-а и Општине Врњачка Бања. Врњачка Општина учествовала је у обезбеђењу земљишта, комуналном опремању, партерном уређењу у укупном износу од 70 милиона динара.

У претходном периоду, тачније 3. августа 2019. године већ је усељено 20 породица у 3 зграде које се налазе у насељу Дубоки поток, одмах поред зграде чији ће станари од данас бити наш 41 суграђанин. На овој истој локацији завршава се и изградња још једног објекта намењеног за социјално збрињавање домицилног становништва које припада посебним категоријама.

Желео бих на крају да се захвалим свима који су пружили несебичну подршку у реализацији овог пројекта, а свима вама који се данас усељавате у ваше нове домове желим много успеха, здравља и среће и да са данашњим даном започне лепши период вашег живота, рекао је Бобан Ђуровић.

Европска унија је највећи донатор Регионалног стамбеног програма. У име делегације Еу у Србији обратио се Герхард Салзер. Он је рекао да се на овом примеру још једном види солидарност народа Европске уније са људима у Србији у циљу унапређења свакодневног живота и да ЕУ већ годинама подржава активности да се обезбеде стамбена решења за избеглице након ратова на простору бивше Југославије.

– Врњачка Бања је била једна од општина у коју су избеглице из бивше Југославије најрадије желеле да се интегришу. Са своје стране Општина је одмах препознала потенцијал особа које су потражиле уточиште у њеној територији, топло их дочекала и укључила у друштво. Зграда коју данас отварамо је још један у низу конкретних резултата одличне сарадње власти на националном и локалном нивоу, међународних организација и донатора, рекла је Стефани Краусе.

– Регионални стамбени програм има за циљ побољшање животних услова избеглица, решавање њиховог стамбеног питања, олакшавање интеграције у заједницу и пружање сигурног окружења за наставак живота. Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије ће наставити уз подршку партнера континуирано да ради на обезбеђивању достојног и трајног смештаја за све угрожене породице које су морале да напусте своја огњишта, истакла је комесарка Станисављевић.

У име свих породица којима су уручени кључеви, захвалила се Бранка Вечерина.

Иначе, председник Општине, Бобан Ђуровић, у свом кабинету, 18. маја, потписао је уговоре о закупу стамбене јединице на одређено време са 20 породица изгнаних из Хрватске и БиХ које су испуниле све услове у складу са Регионалним стамбеним програмом.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ