ЈУБИЛАРНИ 25. СЕМИНАР ПЕДИЈАТРИЈСКЕ ШКОЛЕ СРБИЈЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Удружење педијатара Србије организовало је 25. Семинар Педијатријске школе од 13. до 17. јуна у Врњачкој Бањи. Конгресни центар Хотела „Цептер“ окупио је преко 400 учесника и 60 предавача  за 15 тематских области: Социјална педијатрија, Клиничка генетика, Метаболички поремећаји, Неонатологија, Исхрана, Гастроентерологија, Пулмологија, Кардиологија, Нефрологија, Неурологија, Имунологија, Хемато-онкологија, Интензивна нега и терапија, Дечија хирургија и Фармакологија. Ово је регионално најзначајнији професионални сусрет оних који се баве здравственом заштитом деце у складу са савременим достигнућима медицинске науке и струке. Била је то прилика да се још једном искажу постигнућа као и допринос Педијатријске школе унапређењу професије и изградњи савремене педијатријске доктрине.

Међу предавачима, лекарским експертима, била је и ass. др sc. med. Снежана Рсовац, Врњчанка, дечији пулмолог, начелница Интензивне неге на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој.

– Удружење педијатара Србије је организатор Педијатријске школе која има дугу традицију. То је један начин на који ми педијатри, а нас нема тако много, се организујемо и сваке године се трудимо да се окупимо и разменимо искуства, сазнамо нешто ново, укажемо на неке проблеме, и мало се подружимо. Кроз те наше разговоре нађе се понекад и брже решење, мада, ово Удrужење сада има добру основу и жели да приђе системском решавању одређених проблема. Ту има пуну подршку нас педијатара, као једног дела еснафа, јер смо заиста ми они који треба да направе будуће генерације здравим. Ми не радимо овде само на болестима, презентацијама болесних стања, већ доста пажње поклањамо превенцији и главни смо покретачи и заговорници вакцинација и осталих превентивних мера, јер нису само инфективне болести проблем. Ми имамо све већи број хроничних пацијената у дечијој популацији, мислим на кардиолошке пацијенте, нефролошке, хипертензије код деце, дијабетес, астму – то су све хроничне болести које захтевају дуготрајно лечење и ми морамо урадити све да та деца имају нормалан живот, нормалне активности и да се сутрадан остваре као родитељи, рекла нам је др Снежана Рсовац која је одржала запажено предавање на овом Семинару. „Све замке транспорта критично болесног детета – наша реалност“ тема је која је актуелни проблем и иницирала је конструктивну дискусију која је завршена конкретним предлогом за превазилажење проблема.

– Ми смо ове године при Удружењу педијатара Србије основали Секцију педијатријске интензивне терапије и неге. Нас нема много, али ми смо последња инстанца у лечењу пацијената и знамо све проблеме са којима се наше колеге сусрећу, почев од примарне здравствене заштите, од оних који раде у домовима здравља, у амбулантама, па до оних који раде у болницама, али који немају тај ниво здравствене неге и терапије и онда се трудимо да их приближимо, да остваримо контакт и да покренемо неке теме које су нама битне, а мислим да нису само нама битне, да су целом друштву битне. Има људи који су испред нашег Удружења у сталној комуникацији са министарствима и са Републичким фондом и то су све инстанце нашег државног здравства које је и даље неприкосновено у нашој земљи. У суштини, свако витално угрожено дете ће бити лечено у државној институцији, не у приватној. За сада је тако, истиче др Снежана Рсовац.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ