ОТВОРЕН ТРЕЋИ ЗУМ ФЕСТИВАЛ

Аутор:Весна Ђорђевић

Трећи Међународни фестивал класичне камерне музике, ЗУМ, отворен је 19. августа у врњачком Замку културе наступом Гудачког квартета Београдске филхармоније и госта из Финске, пијанисте Уки Оваскаинена.

За љубитеље музике високе уметничке вредности у четири фестивалска дана припремљено је чак шест концерата, како у Замку културе, тако и у Музичком павиљону у Централном бањском парку и на Тргу културе, а на репертоару су неки од бисера класичне камерне музике.

– Београдски камерни оркестар окупља изврсне музичаре и за кратко време је стекао светску репутацију, а на програму ће бити нека од најлепших икада написаних дела – Вивалдијева Годишња доба и Моцартова Мала ноћна музика. То је оно што смо Вам припремили за крај Фестивала, а пре тога имамо концерте који завређују сваку пажњу. Бирао сам пажљиво програм, да не буде само тешка класика, већ доносимо бисере класичне камерне музике, генијална дела славних композитора, и зато ме не чуди велико интересовање публике, али ме радује да су људи умели да препознају квалитет и да нам дају подршку, задовољно је констатовао Дарко Перчевић, уметнички директор ЗУМ фестивала, у завршници прве вечери и након концерта који је донео сјајну енергију.

Уз констатацију да је Фестивал ове године добио праву и пуну фестивалску слику захваљујући изласку из Замка културе, где је раније извођен комплетан програм, на отворено и на више локација, евидентно је да то представља нови изазов за организацију, али и да доноси нови амбијент, нову акустику као и  нову публику.

Покровитељи ЗУМ фестивала су Културни центар и Општина Врњачка Бања, Министарство културе Републике Србије.

– Задовољство нам је да подржимо манифестације и фестивале који доносе садржај и квалитет и који расту из године у годину. што је случај са ЗУМ фестивалом који се ове године „излио“ на врњачке паркове и Променаду и зато вам желим да свим  чулима ових дана уживате у квалитетној класичној камерној музици,  рекао је директор Културног центра Врњачка Бања, Саша Миленковић, отварајући Фестивал.

Прве Фестивалске вечери публика је била у прилици да чује Моцартов Гудачки квартет у Де дуру (Пруски квартет) настао у Бечу још 1789. године и један је од шест гудачких квартета које је Моцарт посветио Хајдну који је имао велики утицај на његово стваралаштво. Реч је о делу које се сматра једним од најбољих у овом жанру, а показује његово мајсторство мелодија, хармонија и карактерише савршен баланс измеђи четири инструмента. Весели и безбрижни карактер квартета чини га популарним избором за наступе.

Гудачком квартету Београдске филхармоније у другом делу концерта придружио се пијаниста Уки Оваскаинен у извођењу ремек-дела романтичне камерне музике које је омиљено међу извођачима и публиком – Шумановог Клавирског квинтета у Ес дуру Компонован 1842. године, сматра се једним од Шуманових најпознатијих и најомиљенијих дела камерне музике, а одликују га прелепе мелодије, богате хармоније и динамични контрасти.

Фотографије: Жељко Стефановић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ