ПОДУНАВЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВОЈУ СЛАВУ ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Аутор:Даниел Цоковић

Велики црквени празник, Преображење Господње, молитвом и сечењем колача обележен је у Подунавцима, чији мештани овај празник традиционално прослављају као своју славу. Организатори прославе која је приређена мештанима и гостима су Месна заједница Подунавци, Општина Врњачка Бања и Туристичка организација Врњачка Бања.

Уједно, била је то и прилика да свечаним пресецањем врпце, председник Општине Бобан Ђуровић отвори реновирани Трг код Спомен чесме посвећене палим борцима овог места. У пратњи председника Савета Месне заједнице Подунавци Сандре Боровић и одборника из овог места Филипа Вујашанина, председник Општине, обишао је уређени простор у центру Подунаваца.

Молитву и службу резања и окретања славског колача вршли су јереј Милан Костић и јереј Александар Тимотијевић. Поред мештана Подунаваца, служби су присуствовали челници врњачке Општине, Бобан Ђуровић, председник, Иван Џатић, заменик председника, директори јавних предузећа и установа, као и многобројни гости и званице.

Јереј Милан Костић, мештанима и присутнима је честитао празник Преображење Господње, уз речи да је тај празник у ствари празник промена и празник преображавања људи којима је Бог дао творевину и свет да њиме управља, уз констатацију да је добар господар само онај који је очишћен од свакога зла, таме и греха, и да ће Бог од нас тражити само дела, а не речи. Такође, похвалио је велики напор Савета Месне заједнице у организацији свих дешавања које је уприличио свом народу, и најавио да су баш на овај празник успостављени први кораци ка Божијем храму који ово место заслужује.

„Михољски сусрети села – Подунавци 2023“ финансирани су  средствима Министарства за бригу о селу, који су започели након поздравног говора председника Општине Врњачка Бања, Бобана Ђуровића, који је у име Општине Врњачка Бања и у своје лично име честита славу Преображење, пожелевши здравље, срећу, љубав у домовима, и пуно благородних усева, добрих домаћинстава и пуно рада.

– Захвалан сам Савету Месне заједнице који је на прави и доличан начин почео да прославља сеоску славу са све већим бројем људи и новим садржајима којима настоје да обрадују своје мештане. Управо су дела оно што показује како се опходите и како мислите о свом народу. Ми као представници Општине, захваљујући вама који сте нам дали подршку, трудили смо се да направимо лепши и бољи амбијент него што је био пре нас, да се нађемо свакоме коме је помоћ потребна, да стварамо што више пријатеља, да будемо хармонија која ће мање да се дели, а много више окупља. Сачувајте оно што имате, подржавајте једни друге, тражите што више врлина, а мање мана.

У свом обраћању, председник Општине, подсетио је на низ пројеката који су остварени у Подунавцима током протеклих година, као што су изградња вртића, Дома културе, пешачких стаза, фудбалског терена, уређење Трга који ће на јесен добити цео хортикултурни програм, и друго, најавивши реализацију нових, конкретно отварање спортске сале чије је свечано отварање планирано наредне године.

Председник Ђуровић, током свог говора, подсетио је и на део историје овог места, и истакао да је Трг посвећен жртвама из Подунаваца који су своје животе дали за слободу коју данас имамо током Првог и Другог светског рата.

Захвалнице за несебично залагање просперитету и развоју Подунаваца додељене су: Министарству за бригу о селу, председнику Општине Врњачка Бања, Бобану Ђуровићу, заменику председника Општине Врњачка Бања, Ивану Џатићу, председнику Скупштине Општине Врњачка Бања, Ивану Радовићу, Туристичкој организацији Врњачка Бања, Црквеној Општини Грачац, Храму Светог Саве јереју Милану Костићу, Општинској стамбеној агенцији, Одсеку за локално економски развој и инвестиције Општине Врњачка Бања, Служби за имовинско-правне послове Општине врњачка Бања, Угоститељско-туристичкој школи Врњачка Бања, Јавним комуналним предузећима „Белимарковац“ и „Бањско зеленило и чистоћа“ Врњачка Бања, Дому здравља „Др Никола Џамић“ Врњачка Бања,  КУД-у „Јелек“ Подунавци, „КУД-у „Врњачки вез“ Врњачка Бања, Фолклорном ансамблу „Бане Миленковић“ Ново Село, Фудбалском клубу „Реал“ Подунавци.

Након церемонијалног дела, уприличен је пригодан културно–уметнички програм, одржане су „Игре без граница“ за најмлађе, као и такмичење у кувању рибље чорбе. У вечерњим часовима одржан је сабор песме уз послужење хране и пића под шатором.

Фото: Милош Симић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ