„АВАТАР“ МАРИЈЕ СРЕБРО

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У врњачкој Библиотеци „Др Душан Радић“, 7. септембра, свечано је отворена прва самостална изложба Марије Сребро, под називом „Аватар“ која је обухватила цртеже, стрипове и слике, манифестације Маријине инспирације. Изложбу је отворио Дарко Ђурђевић.

– Захвалила бих вам се што сте дошли у оволиком броју, а посебно директору Библиотеке јер ми је остварио жељу да имам прву самосталну изложбу и то у библиотеци, јер ја књиге обожавам, тако да, хвала и овим књигама и Библиотеци и господину Дејану Лучићу. Захваљујем се и свим мојим пријатељима и мојој породици на подршци током овог рада. Ово је мој петогодишњи рад, неки ужи избор, обратила се ауторка изложбе Марија Сребро.

Изложбу је отворио Дарко Ђурђевић, уметник и новинар РТВ Трстеник.

– Драго ми је да од дана отварања Маријина изложба „Аватар“ изазива оволико пажње, јер оно што вам Марија нуди није само линеарна и бојена оркестрација у равни, у две димензије, нити визуелна представа себе ради. Изложба „Аватар“ је озбиљно осмишљен концепт у три целине и стилски јасно формулисан. У времену када доминирају квазивредности и подилажење укусу масе, сасвим су препознатљиве и издвајају се оне естетске целине највишег ранга као што је Маријин „Аватар“, базиран на уметничком искуству цивилизације и на филтрираном запажању тренутка уз самопосматрање и визуелизацију личних, емотивних и рационалних стања.

Ауторка нам представља свој свет, помало интимистички, помало бајковит и мистичан, али и снажан и фантастичан, користећи на прави начин интуицију, инвенцију и имагинацију. Филигрантски прецизно она користи цртеж, ту есенцију, базу, кичму сваког ликовног дела и њиме оделовљује ликовне представе, рекао је Ђурђевић.

               Марија са гостима

Пратећи програм изложбе су одштампане репродукције у виду разгледница које се продају у хуманитарне сврхе као помоћ удружењима МНРО Трстеник и УРДОУР Врњачка Бања.

Марија Сребро,  рођена је у Крушевцу, одрасла у Трстенику. Дипломирала је на Вишој школи ликовних и примењених уметности, Универзитет Београд, смер аранжер. Радила је као графички дизајнер, сарадник  Axis Studia, Београд, где је, између осталог, дизајнирала плакате за позоришне представе Атељеа 212. Стицај околности, љубав према графичком дизајну, рачунарима и књизи, доводи је до садашњег радног места, дизајнера књига у ГИП „Интерклима-графика“ у Врњцима. Књиге обожава, па тако да осим што их чита, воли и да их купује, поклања и наравно, дизајнира.

Своју прву љубав, сликарство, покушава да негује паралелно са дневним обавезама. Истражује стрип, илустрацију и осликавање текстила. Од 2012. је члан Клуба ликовних стваралаца КЛИС Трстеник. Учествовала је на бројним групним изложбама КЛИС-а и на пар групних изложби Салона стрипа СКЦ-а у Београду.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ