ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СРЦА

Аутор:Ана Стојковић

Светски дан срца под слоганом „Срцем упознај срце“ традиционално је обележен 29. септембра у Врњачкој Бањи. Кардиоваскуларне болести сваке године однесу око 17 милиона живота, што представља 31% свих глобалних смртних случајева. Изазивачи ових болести, које се првенствено манифестују као срчани и мождани удар су нездрава исхрана, употреба дувана, физичка неактивност и прекомерна употреба алкохола, а код људи се јављају кроз повишен крвни притисак, повишену глукозу у крви и прекомерну телесну тежину.

Мештани и гости Врњачке Бање су на центру били у прилици да измере крвни притисак, шећер у крви али и да саслушају савете лекара око кардиоваскуларних болести .  Програм СЗО за кардиоваскуларне болести ради на превенцији, управљању и праћењу болести на глобалном нивоу са циљем развијања глобалне стратегије за смањење оболелих тако што ће ефикасно смањити факторе ризика, развити исплативе и равноправне иновације у здравству за лечење и пратити трендове КВБ и њихових фактора ризика.

– И Црвени крст Врњачка Бања придружио се акцији  обележавања Светског дана срца заједно са Домом здравља „Др Никола Џамић“, СБ „Меркур“ и Специјалном болницом за интерне болести. Ево на центру смо организовали акцију а људи су се баш у великом броју одазвали, истакао је секретар ОО ЦК Врњачка Бања, Ђорђе Ђукић.

 Светски дан срца је прилика да сви размисле како да најбоље допринесу развоју човечанства, очувању природе и свог менталног здравља као и о постизању бољег кардиоваскуларног здравља.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ