ТРИБИНА И ИЗЛОЖБА У БИБЛИОТЕЦИ „ДР ДУШАН РАДИЋ“ „ЈУНАЦИ КОСОВСКЕ МИСЛИ“

Аутор:Александар Дончић

У Библиотеци „Др Душан Радић“отворена је изложба „Јунаци косовске мисли“ ауторке Катарине Милановић. Одржана је истоимена трибина на којој је промовисан зборник „Косовско огледало“.
О изложби и зборнику „Косовско огледало“ говорили су протојереј – ставрофор Гојко Перовић и мр Милорад Дурутовић.
                                                         Дејан Лучић и Катарина Милановић

Изложба обухвата дела која почивају на косовској мисли. Осим тога, изложба је хуманитарног карактера – посетиоци су били у прилици да купе зборник „Косовско огледало“, који је објавила Матица српска – друштво чланова у Црној Гори, и на тај начин
помогну деци из Ораховца.
Међу ауторима чија су дела изложена налазе се: Деспот Стефан, монахиња Јефимија, Петар II Петровић Његош, краљ Никола, Милан Ракић, Иво Андрић, Надежда Петровић, Петар Лубарда, Васко Попа, Љубомир Симовић, Даринка Јеврић, митрополит Амфилохије, Матија Бећковић…
– Косовска мисао дубоко је проткана у промишљања многих наших стваралаца. Она нас подсећа на то ко смо, јер погубно би по нас било када бисмо изгубили „земљу коју смо од неба купили“, ону нит која нас везује за небо, каже ауторка изложбе Катарина Милановић.
                                           Гојко Перовић, Милорад Дурутовић и Дејан Лучић

– Често смо на некој оптужници, да држећи се Косовског завета да живимо у некој прошлости. Онда ћете чути да смо некако заостали јер славимо неке поразе, да су то неки митови и легенде да треба бити трезвен и живети са обе ноге на земљи. Одлучио сам се да полемишем о таквим ставовима. Косовски завет је лозинка која се садржи из две речи, придев косовски не треба објашњавати, а именица завет нам је позната из Библије. Имамо Стари и Нови завет. Дуго би нам требало да кажемо шта све то значи. У принципу, ради се о успостављеном савезу, правници би рекли уговору. Ми би могли рећи да то има значење уговора, али тешко би било свести све то на само уговор јер се ради о две стране које су асиметричне. Дакле, договара се Бог са човеком и човек са Богом, даје се реч. Као што сви знамо стару пословицу „Во се везује за рогове, а човек за реч“.“ Изјавио је на уводу предавања протојереј – ставрофор Гојко Перовић.
Како би рекао књижевник Зоран Мишић: „Косовско опредељење, то је, пре свега и изнад свега, духовно и песничко опредељење. То је љубав која остаје и када нема више љубавника, лепота која зрачи и када су нестали њени неимари, сан који обасјава јаву и када су у свом пламеном лету изгорели сањари. Та љубав, та лепота, тај сан, то су она вечна сазвежђа Лазаревог небеског царства“.
У препуној бањској Библиотеци посетиоци су одушевљени више пута поздравили аплаузом госте трибине и подржали добротворну акцију куповином зборника „Косовско огледало“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ