ОТВОРЕН ДОМ ЗА ОДРАСЛА И СТАРА ЛИЦА „НАША БАЊА“

Аутор:Даниел Цоковић

У Врњачкој Бањи је 17. октобра свечано отворен Дом за одрасла и стара лица “Наша Бања” који представља једну од најкомфорнијих институција тог типа у Србији и региону. Овај модеран објекат урађен је и организован по највишим стандардима, у којем ће више од 40 стручњака и професионалаца, бринути о најстаријима и особама којима је потребна посебна нега.

Дом за одрасле и старије „Наша Бања“ је приватна установа социјалне заштите смештена у мирном крају Врњачке Бање. Корисницима ће пружати ексклузиван смештај, врхунску медицинску негу, као и континуирану психосоцијалну подршку током пријема, периода адаптације и комплетног боравка. Налази се на два хектара зелене површине, а у склопу простране баште налазе се базен, летњиковци, стазе за шетање. Својим будућим станарима трећег животног доба омогућиће услуге сталног или повременог смештаја уз 24-часовну негу лекара и медицинског особља, као и рекреативне, радно-окупацоне и анимационе активности. Објекат је капацитета за 100 особа, располаже са 51 смештајном јединицом, и то: 2 једнокреветне собе, 6 двокреветних апартмана, а остало су двокреветне собе.

  Мирко Тодоровић са представницима локалне самоуправе и директорком Филијале Републичког Фонда ПИО

На церемонији свечаног отварања присуствовао је велики број званица, којима су се обратили Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања, Мирко Тодоровић, генерални директор Дома за стара лица „Наша Бања“, као и др Нада Радовић и др Нада Миловановић Иванчић, сувласници ове установе.

Председник Општине Врњачка Бања захвалио се Мирку Тодоровићу и његовој породици, као и партнерима на једној оваквој великој инвестицији како за старију популацију у Србији и тако и ван њених граница. Истакао је да је кроз овакав пројекат употпуњен још један садржај који је недостајао Врњачкој Бањи.

– Ретки су људи који имају велики ентузијазам и велику жељу да константно нешто раде пре свега за своју породицу и за себе, али да то буде усклађено са потребама друштва и посебно са потребама места у коме се живи и у коме се ради. У нашим разговорима тражили смо нешто што је добро за наше место и тако се дошло на идеју за оним што фали Врњачкој Бањи, имајући у виду то да је Врњачка Бања позната као туристичка дестинација која се пре свега базира на здравству, по чему је позната не само у Србији већ је по томе препозната и у Европи. Када су у питању старија лица, као једна модерна европска бања, није довољно само да сачекамо болесне госте који долазе искључиво због лечења, већ је потребно да им пружимо већи степен угођаја и уживања. Из тог нашег разговора родила се идеја да са својим партнерима уђе у посао изградње, реновирања, реконструкције, прилагођавања овог амбијента управо старијим лицима са жељом да можемо тај један сегмент да пружимо Врњачкој Бањи.  Ако би неко бирао на ком месту би то било, то је управо ово место које се налази на пар километара од центра Врњачке Бање, додатно мирно иако је Врњачка Бања сама по себи мирно место и место за уживање. Трудио се да овај објекат буде на савременим стандардима, али сам приступ је амбијентално сређен да онај ко борави овде заиста може да ужива. Овај простор није као у већини случајева да се са улице улази одмах у зграду и да кориснику на неки начин буде ограничен простор, и то је оно по чему се разликује у односу на друге Домове и смештајне јединице за стара лица. Предност је што је на километар ипо од овог места Врњачка Бања и што ће постојати могућност да уз пратиоце неки од корисника уживају и у најбољим амбијентима Врњачке Бање, пре свега мислим на природне ресурсе. Посебан подстрек и одлучујући фактор за оне које се буду одлучили да буду корисници овог Дома је управо близина  Врњачке Бање, рекао је Бобан Ђуровић.

Ђуровић је у свом излагању истакао и да га је овај објекат фасцинирао тиме што се у оквиру њега налазе мотиви који су аутентични за Врњачку Бању, слике некадашње Бање које говоре о љубави према свом месту од стране Мирка Тодоровића, о жељи да популаризује своје место на прави начин и тиме пружи једну врста маркетинга и доприноса Врњачкој Бањи.

Генерални директор Дома „Наша Бања“ Мирко Тодоровић, професор математике, дугогодишњи привредник и власник компаније „Тодор“ није желео да прода овај комплекс, већ је желео да на том месту да направи нешто што ће бити понос за Србију и окружење. Уз помоћ своје породице, тима сарадника и Општине Врњачка Бања у томе је и успео.

– Човек никада није стар. Моја идеја је била да људи трећег доба, па чак и млађи који су хендикепирани имају све оно што треба да садржи један хотелски објекат са пет звездица, укључујући и медицинску негу, физикалну терапију, фризерски салон, малу продавницу, врхунске докторе, сервис какав се пожелети може. “Наша Бања” пружа све погодности здравог, садржајног и изузетно угодног боравка који прати стандарде најквалитетнијих установа  тог типа у најразвијенијим европским земљама. Изузетно сам поносан што ће Врњачка Бања моћи да убудуће пружи услугу светског нивоа – истакао је директор “Наше Бање” Мирко Тодоровић.

Тодоровић је изразио велику захвалност председнику Општине Врњачка Бања, Бобану Ђуровићу, председнику Скупштине Општине Врњачка Бања, Ивану Радовићу, као и свим службама локалне самоуправе, Јавним предузећима и установама на подршци коју су дали свих ових година у изградњи, реконструкцији, адаптацији објекта. Велику захвалност је упутио и Ерсте банци на подршци која је средствима Европске инвестиционе банке подржала овај пројекат, као и МУП-у Републике Србије, Сектору за ванредне ситуације који су учествовали у прилагођавању објекта да он буде функционалан, стабилан и сигуран објекат.

Др Нада Миловановић Иванчић, један од оснивача и сувласника „Наше Бање“ истакла је да збрињавање старијих чланова породице у адекватним установама није лака одлука, али не подразумева да их породица препусти неком другом, већ да им се пружи најбоља могућа подршка да своје златно доба проведу у дружењу, уз бројне садржаје и активности, адекватну и пажљиву бригу и негу, правилно узимање медицинске терапије, а све у циљу очувања како физичких, тако и когнитивних способности.

– Идеја да отворимо овакав Дом за старе је потекла из личног искуства нас три. Све смо неговале и негујемо родитеље. Тешко је донети одлуку да сместимо наше најближе у Дом за старе. Увек нас мучи гриза савести, стигматизација од стране околине, брига да ли ће тамо у неком Дому наши најмилији имати све што им је потребно. Смештањем родитеља у Дом ми их нисмо напустили, ми смо им само дали шансу да своје златно доба проведу у миру без брига, у љубави и топлини особа које ће их у Дому неговати. Њихов осмех и стисак руке уз знак поверења су највећи поклон. Нема веће среће мени као лекару и човеку кад од неког корисника и пацијента добијем осмех. Зато ћемо се трудити да у „Нашој Бањи“ корисници уживају, да се социјализују, да се са њима дружимо кроз радно-окупационе терапије и трудимо се да сачувају своје когнитивне функције што дуже, да се смеју, радују, јер морамо да знамо да свако животно доба има своје радости и зато дођите у „Нашу Бању“ где  и старост може да буде радост, поручила је др Нада Миловановић Иванчић.

    Апартман у објекту „Наша Бања“

Др Нада Радовић, још један од сарадника у тиму оснивача „Наше Бање“, захвалила се свима који су дошли да увеличају отварање ове установе, и тиме показали да верују у идеју да старост може и треба да буде радост.

– Прво је била мала идеја, потом је била визија, почеци су били тешки. Сада следи фаза у којој смо сви инволвирани у рад “Наше Бање“, изузетно мотивисани и одлучни да поставимо нове стандарде живота у старости, стандарде везане за социјални рад и за негу, за здравствену заштиту старијих људи, за нешто што треба да буду принципи дневног живљења у институцијама и ван њих. То је велика област и може много да се уради у Србији. Према подацима из јануара месеца ове године у Србији има 1.650.000 пензионера, што значи да се продужио животни век, старост мора да буде квалитетна  и мора да буде радост јер старост је једнако велики и квалитетан живот. Стара кинеска пословица гласи да „у младости треба да исечеш штап на који ћеш се ослонити у старости“. Штап смо исекли, а вама хвала што сте нас подржали, и „Нека старост буде радост“, поручила је др Нада Радовић.

Др Ружица Тодоровић, један од лекара оснивача “Наше Бање” истакла је да Дом нуди читав низ услуга, укључујући врхунску лекарску  негу, разноврсну, здраву и укусну храну, социјалну интеракцију и све остале активности прилагођене старијим особама.

– Поред редовног смештаја и неге, „Наша Бања“ пружа и најквалитетнији привремени смештај за оне који пролазе напорну рехабилитацију после прелома или можданог удара.  Овакви привремени боравци омогућавају сву потребну медицинску негу и терапију, уз константну подршку и пажњу, како би се брже вратили својој пуној функционалности“, закључила је др Тодоровић.

“Наша Бања” посебно истиче активну старост као концепт Дома. Зато корисницима пружа најбољу могућу подршку да своје златно доба проведу у дружењу, уз бројне садржаје и активности и уз адекватну и пажљиву бригу и негу, попут гледања филмова у биоскопској сали, шаха, сликања, слушања музике. Ту су и дружења на отвореном, а у склопу простране баште налазе се базен, летњиковци, стазе за шетање и клупе за одмарање. У оквиру концепта активне старости организују се и  вежбање у сали са физиотерапеутом, посете бањском лечилишту, изворима лековите воде и спа центрима, излети до атрактивних туристичких локалитета на подручју Врњачке Бање и одласци на културно забавне догађаје.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ