ЕДУКАТИВНА ЕКСКУРЗИЈА ЗА ВРЊАЧКЕ РАДНИКЕ У КУЛТУРИ

Аутор:Весна Ђорђевић

Изложбу „Модерност и нација“ поводом 150 година од рођења Надежде Петровић у њеном родном Чачку на позив колега из националне Престонице културе посетили су 17. октобра запослени у врњачком Културном центру и Библиотеци.  Поред Уметничке галерије “Надежда Петровић” врњачки културни посленици обишли су и Народни музеј, Културни центар Чачак, као и спомен собу и гроб Јове Курсуле и цркву брвнару у Цветкама.

Чачак је званично прва Престоница културе Србије и ту ће титулу носити до краја 2023. Титулу су освојили захваљујући Програму „Чачанска родна“ који је инспирисан препознатљивим именом шљиве из овог краја и доноси 50 уметничких програма али и обележавање јубилеја, па тако и уметност велике српске сликарке поново враћа у Надеждин родни град. У репрезентативни избор из опуса једне од најзначајнијих личности српске уметности за поставку у уметничкој галерији која носи име славне Чачанке, одабрано је 50 дела из све четири развојне фазе родоначелнице српске модерне.

– Поред сјајне изложбе Надеждиних дела која је била изузетна хероина нашег народа, желели смо да видимо и сталну поставку у Народном музеју и Изложбу посвећену 75. годишњици Фабрике „Слобода“ у Културном центру Чачак. Поред упознавања са актуелним програмима које нуди српска Престоница културе, циљ нам је био и да успоставимо ближу сарадњу са колегама из Чачка, да на терену видимо како они раде, јер је то својеврсна едукација по питању припреме за неке наше будуће изложбе. У плану је да овакве едукативне екскурзије постану део редовне праксе, да их реализујемо и у наредним годинама у складу са актуелним  дешавањима у култури у нашој земљи, каже Марија Аћимовић. управница врњачког „Замка културе“ која је креирала план и програм посете Чачку.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ