СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ “ПОПИНСКИ БОРЦИ“

Аутор:Даниел Цоковић

Врњачка основна школа отпочела је са радом 1869. године када је Министар просвете и црквених дела 5. јуна донео Одлуку о отварању школе у Врњцима како се Врњачка Бања звала до 1919. године. Током ратова није престајала са радом, и у то време се звала „Попински хероји“, а од 1962. године преласком у нову зграду, у којој и сада ради, назив јој је промењен у „Попински борци“.

Посвећена је палим борцима у Попинској битки 1941. године, тако да Дан Попинске битке уједно представља и Дан школе „Попински борци“. Ученици ОШ „Попински борци“ су и овог 13. октобра заједно са својим наставницима пригодним програмом обележили Дан школе, свечаношћу која је уприличена у Белој сали.

Добродошлицу гостима, Ивану Џатићу, заменику председника Општине, представницима јавних установа и институција, директорима других школа са врњачке територије,  донаторима и пријатељима школе,  ученицима, родитељима, актуелном и бившем наставном и ненаставном особљу, представницима школа из Мајура и из Јагодине, упутила је директорка ОШ „Попински борци“ Снежана Влајковић.

Директорка школе Снежана Влајковић се обраћа гостима

– Празнична атмосфера ће нам донети нове победе и јединство, омогућиће нам да даље ефикасно радимо и сарађујемо за добробит образовања и васпитања наше деце и напретка наше школе. На овом најважнијем послу суочавамо се са бројним искушењима и изазовима, и трудимо се да на њих спремни реагујемо вођени жељом да наши ученици буду добри људи и да израсту у поштене и добре особе. Учимо их да раде на свом образовању, да откривају и развијају потенцијале, и да се на том тешком послу никада не предају. Желим да вам честитам Дан школе у нади да ћемо ову школску годину памтити по успесима и доброј сарадњи, рекла је Снежана Влајковић.

Дан школе је прилика да се сумирају постигнути резултати у протеклој школској години, а директорка Снежана Влајковић је присутне упутила у остварене пројекте, и најавила нове. Нагласила је велики допринос локалне самоуправе, чија подршка и помоћ је увек присутна.

– Неки од пројеката које смо остварили и одрадили су у матичној школи друга фаза реконструкције крова, замењени су терморегулациони вентили на систему грејања, окречени су ходници и учионице, реновиране су канцеларијске просторије. У Пискавцу је замењен део столарије, окречено је више просторија, реновирана је кухиња, зборница, сређена је још једна просторија за продужени боравак. У Липови су постављени керамички подови, изхоблован је паркет и одрађена реконструкција тоалета. Потписан је уговор на основу којег су добијена средства у оквиру програма за енергетску ефикасност, и та средства ће се искористити за реконструкцију фасаде, замену дела столарије у матичној школи и поставку додатних терморегулационих капа на вентилима. Предат је и пројекат за гасну котларницу у Липови и Пискавцу и надамо се да ће се и то остварити, истакла је директорка Снежана Влајковић.

Дан школе је била и прилика да се директорка захвали бројним донаторима  и сарадницима међу којима су поред Општине Врњачка Бања, Општинска стамбена агенција, Културни центар, Мабоса, Гигант, Трмка кабл, Полицијска станица Врњачка Бања, Ватрогасна јединица Врњачка Бања, Дом здравља, Центар за социјални рад, родитељке Анка Радичевић и Татјана Радић Милутиновић.

У претходној школској години школа је имала доста успешних такмичара и наставника који су их припремали, а награде најуспешнијима уручила је директорка школе, уз честитке и наду да ће наставити тим путем и у будућности, како би постизали још боље резултате.

    Награђени најбољи на свечаности поводом Дана школе

Награде са највиших такмичења из појединих области освојили су: Богдан Ракезић, Дуња Ђаковић, Петар Бајић чије су учитељице Иванка Милошевић, Сања Тошић, Ивана Гочанин; Немања Ковачевић, Стефан Бабић, Иван Поповић чија је учитељица Лидија Балшић; Емилија Јовановић чија је наставница Јелена Ерчевић. На Oкружном такмичењу из из језичке културе запажене резултате оствариле су Ленка Купрешак и Емилија Јовановић чија је наставница Јелена Сеочанац. На Окружном такмичењу из историје представник школе био је Стефан Поповић чији је наставник Љубан Стевановић. На Окружном такмичењу из биологије школу су представљали Ленка Купрешак, Петар Башкаловић чији је наставник Дејан Милошевић и Стефан Поповић чија је наставница Милица Манојловић. На Републичком такмичењу из енглеског језика запажен успех остварила је Марија Милетић чија је наставница Драгана Милићевић. Марија Милетић је и ђак генерације, изузетно успешна на свим пољима, и што се тиче и природних и друштвених наука, а и што се тиче уметности. Освојила је прво место на Републичкој смотри ученичког ликовног стваралаштва за основне школе, под надзором наставника Владимира Иванчевића. На Републичком такмичењу из хемије успех су оствариле Маша Голдберг и Марија Милетић, чија је наставница Весна Стојиљковић. На Републичком такмичењу из биологије учествовао је Димитрије Дмитровић, чија је наставница Милица Манојловић. Димитрије Дмитровић је изузетан ученик, свира компонује и пише. На Републичком фестивалу дечијег музичког стваралаштва „Деца композитори“, освојио је прво место, под надзором наставнице Катарине Аксентијевић. На Републичком такмичењу у пливању, категорија краул учествовали су Игор Динов, Марија Шпировић, Огњен Топаловић, чији је наставник Златко Милић, категорија делфин Никола Жерађанин, категорија леђно Петар Јанићијевић и Алекса Радуновић, који је и спортиста генерације. На Републичкој смотри дечји сабор „Дани ћирилице“ школу је представљала Ђурђа Дмитровић. На Републичкј смотри „Пажљивкова смотра“ школу су представљали најмлађи учесници, који су прошле године били 2. разред, и то. Маша Бугариновић, Алекса Радичевић, чија је учитељица Валентина Зајић и Нађа Лукић, Димитра Ћурчиев чија је учитељица Мирјана Стојковић.

Печат приредби и свечаности поводом Дана школе дала је изложба „Учила кроз векове“, као и представа „Савремена породица“ у извођењу ученика 3. разреда, који су показали шта по њиховом мишљењу савремена породица код себе треба да промени, а шта да сачува.

Фото: Дејан Бошковић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ