ВРЊАЧКА БАЊА ДОМАЋИН ЕМИНЕНТНИХ ПАНЕЛИСТА И РЕЛЕВАНТНИХ СТРУЧЊАКА

Аутор:Даниел Цоковић

Први Туристички Самит у Централној Србији, свечано је отворен 31. октобра у Врњачкој Бањи, у хотелу “Zepter”, и трајаће два дана. Уз подршку Општине Врњачка Бања и Туристичке организације Врњачка Бања, Самит је организовала агенција „Bella“.

Током церемоније свечаног отварања Самита туризма и привреде, присутнима су се обратили председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, проф. Др Драго Цвијановић, испред организатора Самита, директорка продукцијске куће „Bella“, Јелена Ђоковић, док се посредством видео позива обратио министар туризма и омладине, Хусеин Мемић.

У име Општине Врњачка Бања, присутне је поздравио председник Општине, Бобан Ђуровић који је указао да је Самит изузетно значајан за даљи развој туризма, јер омогућава размену знања и искуства и пружа могућност упознавања са иновацијама у овој области.

    Бобан Ђуровић

– Самит је веома значајан за српски туризам зато што са једне стране можемо добити закључке који могу да буду основа за будуће пројекције планова у развоју туризма Србије, док са друге стране имамо могућности за добијање смерница и оцена досадашњег начина и функционисања појединих туристичких дестинација. На овом Самиту нису присутни само људи који се баве туризмом, већ видимо да су присутни и студенти Факултета за хотелијерство и туризам, као и ученици Угоститељско-туристичке школе. То је добра основа и база да поред свог основног и теоријског знања имају могућност да, кроз практичне примере и искуства оних који се дуго баве угоститељством и туризмом, унапреде своја знања, а све са циљем да након завршетка студија и школа могу да допринесу развоју туризма у институцијама и местима где буду радили. Организовање Самита у Врњачкој Бањи је веома добар потез зато што се овај регион показао као интересантан у последњих пар година и веома битан у учешћу у туризму на нивоу целе Србије. Врњачка Бања у томе предњачи као туристичка дестинација која је годинама најпосећенија дестинација у Србији, рекао је Ђуровић, уз констатацију да туризам подстиче и развој других привредних грана, попут пољопривреде, саобраћаја, грађевинарства, те да му зато треба на овакав начин посветити посебну пажњу.

Путем видео обраћања, учеснике Самита поздравио је и министар туризма и омладине, Хусеин Мемић. Он је истакао да је туризам на једном рекордном нивоу у Србији и да је, закључно са октобром, Србија рекордер у броју доласка туриста и по броју страних туриста.

– Први пут ове године имаћемо више страних туриста у односу на домаће. Успели смо да направимо добре резултате и сигуран сам да ћемо крај године дочекати са преко 2 милиона туриста и да ће девизни прилив бити око 9- 10% већи у односу на прошлогодишњу рекордну годину. Када је у питању рурални туризам, са новим програмом ће бити усвојен буџет који је за 62% већи у односу на претходни буџет, односно 150 милиона динара ће бити опредељено за све оне који се баве сеоским туризмом. Капитална улагања су никад већа. Уложили смо око 7,5 милиона евра за развој Горњег и Доњег Подунавља, а у новој години биће обезбеђена додатна средства за развој туристичке инфраструктуре и за промоцију у туризму. Сигуран сам да ће се на Самиту родити неколико нових идеја, а ми смо спремни да учествујемо заједно са вама и свима онима који имају нешто да кажу нама који смо доносиоци одлука и да заједно покушамо да од Србије направимо једну атрактивну туристичку дестинацију, нагласио је министар Мемић.

У име организатора Самита, присутнима се обратила директорка продукцијске куће „Bella“, Јелена Ђоковић која је захвалила учесницима што су се одазвали позиву, као и председнику Општине Врњачка Бања, Бобану Ђуровићу, Општини Врњачка Бања и Туристичкој организацији на подршци у организацији Самита.

    Јелена Ђоковић

– Идеја је да Самит постане традиционална манифестација која ће сваке године окупити велики број туристичких радника, али и потенцијалних корисника и тиме допринети унапређењу туристичке понуде наше земље. Врњачка Бања је краљица туризма и због тога први Самит у Централној Србији и треба да се одржи баш овде. Циљ је да направимо добру причу, да видимо где и шта нам недостаје у туризму, како бисмо га унапредили и направили још бољим, и наравно како би нам Врњачка Бања цветала 365 дана у години, истакла је Јелена Ђоковић.

Обраћајући се учесницима Самита, декан Факултета за хотелијерство и туризам, проф. др Драго Цвијановић истакао је да је Факултет максимално спреман за образовање кадрова, јер, и поред бројних потенцијала, без образовног човека нема напретка.

– Веома сам захвалан на једној овако лепој идеји која је донета у Врњачку Бању. Надам се да ће овај Самит туризма бити почетак једног лепог дружења у наредном периоду и ако будемо уважили Угоститељско-туристичку школу која има дугогодишњу традицију и Факултет за хотелијерство и туризам, онда ћемо сигурно допринети на најбољи могући начин свима нама да будемо оно што јесмо, гостопримљиви, и наравно да будемо и образовани јер то туризам као делатност и озбиљна индустрија захтева, рекао је Цвијановић.

Дводневна манифестација окупила је и бројне излагаче домаће производње, винарије и дестилерије, а присуствовали су и студенти Факултета за хотелијерство и туризам из Врњачке Бање и Београда, као и ученици завршних година туристичке средње школе. Посебним програмима је представљено женско предузетништво, као и удружења дијабетичара и особа са посебним потребама. Циљ је да се у Врњачкој Бањи која важи за најлепшу туристичку дестинацију окупе људи који раде у туризму, промовишу туризам и настоје да унапреде туризам Србије. Више од 40 еминентних панелиста, релевантних стручњака из области туризма, привреде, хотелијерства, маркетинга и гастрономије отворило је многобројне теме од значаја за овај ресор, као што су: људски кадрови као основ развоја туризма, примена модерних технологија и иновација у туризму, образовање за одржив развој туризма, маркетинг у туризму, одрживо пословање у туризму, перспектива руралног туризма, актуелни туристички трендови и гастрономске селекције, улога и значај предузетништва у туризму, као и утицај инфлуенсера у туризму.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ