ВРЊАЧКИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА УРУЧЕНИ УГОВОРИ О ДОДЕЛИ СУБВЕНЦИЈА

Аутор:Даниел Цоковић

У сали врњачког биоскопа 20. октобра уприличена је додела уговора за подстицаје инвестиција у физичка средства пољопривредних газдинстава за 2023. годину. У општинском буџету за ове намене издвојено је 5,2 милиона динара, а право на субвенције остварило је 143 пољопривредна произвођача.

Додели уговора присуствовали су председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, председник Скупштине Општине, Иван Радовић, заменик председника Општине, Иван Џатић, као и председник Комисије за пољопривреду, Жарко Марковић.

Уговоре носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава уручио је председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, који је истакао да локална самоуправа настоји да кроз разна улагања и подршку омогући достојанствен живот на селу и подстакне развој пољопривредних газдинстава на територији наше Општине.

– Ово је наставак активности на пружању подршке Општине пољопривредницима, са циљем да им помогнемо да унапреде и прошире своју делатност и да им обезбедимо финансијску подршку у моментима када им је новац можда најпотребнији. Следеће године планирамо да удвостручимо средства за ове намене као вид стимулације даљем развоју пољопривреде и повећању броја пољопривредних произвођача. Циљ нам је да уз нашу подршку обезбедимо и одрживост њиховог пословања, како не би одустали од пољопривредне производње. Велики број младих кроз овакав вид подршке је започео своје пољопривредне послове, а онима који већ имају развијена газдинства, ова средства ће послужити да их прошире. Сви су дали позитивну оцену како локална самоуправа подстиче и утиче на развој пољопривредних газдинстава, рекао је Ђуровић.

    Бобан Ђуровић и Александар Миљковић, један од субвенционисаних пољопривредника

Председник је подсетио и да су недавно додељена средства произвођачима корнишона и изразио уверење да ће следеће године бити још више регистрованих пољопривредних газдинстава на територији Општине Врњачка Бања.

– Свако од потписника уговора је потврдио да ће се и следеће године јавити на конкурс и верујем да ће ова пракса подршке пољопривредницима анимирати све оне који су можда били у недоумици да ли ће некада бити овакве подршке. Позивам све да се јаве, сигурно ће имати подршку од стране локалне самоуправе, како би имали своју производњу и на неки начин обезбедили егзистенцију или додатни приход, нагласио је Бобан Ђуровић.

Тренд одласка породица на село из града, није заобишао ни Врњачку Бању, тако је пар породица током прошле и ове године започело живот на селу и планинским подручјима, и основало своја пољопривредна газдинства.

– Здрав приступ, где људи из урбаних средина, великих гужви, због стреса, одлазе у природу, траже лепши и здравији амбијент. Имају простор за пољопривредну производњу и избор да ли ће ту живети константно или само привремено. Врњачка Бања је сама по себи еколошка средина, и то је добар пример кроз који се оживљавају села, где људи виде своју могућност и перспективу, рекао је Ђуровић.

Председник Комисије за пољопривреду Жарко Марковић, присутне је подсетио на пољопривредне активности, пројекте, и субвенције који су спроведени у протеклом периоду. Додао је да низом мера локална самоуправа настоји да повеже пољопривреду са туризмом, као главном привредном граном, из разлога што остварујемо преко милион ноћења годишње и самим тиме имамо шансу да различите врсте оброка покријемо производима из наших крајева.

У оквиру овог јавног огласа, субвенционисаће се подизање и опремање пластеника, набавка садница воћа, поврћа и цвећа, опрема за пчеларство, набавка квалитетних приплодних грла говеда, оваца, коза и свиња, опрема за наводњавање, набавка машина и др. Највеће интересовање врњачких пољопривредних произвођача показано је за набавку садница воћа.

Субвенције су додељене у висини 40% од вредности инвестиције (основне вредности инвестиције, без урачунатог ПДВ-а), а право на учешће имали су носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава и могли су конкурисати само по једном основу за доделу субвенција у складу са Програмом подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине Врњачка Бања за 2023. годину.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ