ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ХОТЕЛУ „ПАРК“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Међународна конференција о партиципативном акционом истраживању (PAR) у Србији – „PAR методологија као алат за ангажовање и партиципацију младих“ одржава  се од 29. и 30.  новембра у Хотелу „Парк“.  Конференција коју организује НВО „Iuventa“ из Србије са партнерима из Јордана, Туниса, Босне и Херцеговине, Италије и Литваније осмишљена је тако да олакша размену информација и идеја о истраживањима, проблемима, изазовима и праксама у вези са методологијом партиципативног акционог истраживања. Конференцију је отворио Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања.

– Привилегија је што имам прилику да вас поздравим у име Општине Врњачка Бања и у своје лично име. Врњачка Бања представља бисер српског туризма. То не кажемо ми, већ сви они које посете наше место. Ми смо туристичка дестинација прве категорије и не представљамо само себе, ми представљамо државу Србију и када доносимо стратешке одлуке о нашем развоју, ми имамо већи степен одговорности. Ми смо 2012. године преузели одговорност да руководимо Општином Врњачка Бања. Наш председник Бобан Ђуровић је био најмлађи председник општине у читавој Републици Србији. Као млада генерација, ми смо ослушкивали жеље нашег младог становништва и поставили смо себи циљеве. Тада смо имали 370.000 ноћења, а прошле године смо остварили 1.200.000 ноћења. Ту се не заустављамо. Идуће године креће један велики државни пројекат, изградња Гондоле од центра Врњачке Бање до планине Гоч у партнерству између државе Србије и Новака Ђоковића. Стога, наш нови циљ је 1.500.000 ноћења у току једне године. Похвалио бих се да смо 2013. године сарађивали са организацијом „Swiss Solidarity“. У петогодишњој сарадњи идентификовали смо присутне проблеме, а након тога смо спроводили одређене мере у дело. Последица тога била је да смо 200 младих људи запослили.

Сигуран сам да ћете се у овом објекту осећати као код куће зато што се на челу налази директор који је заиста професионалац, као и њихови сарадници који ће вам бити на услузи. Велику захвалност исказујем Дијани Пушкар која је попримила све симпатије нас у Врњачкој Бањи. Толико је дуго присутна овде да је ми већ сматрамо нашом, рекао је Џатић.

– Примарни циљ Конференције је дељење резултата пројекта и промовисање примене PAR методологије као моћног алата за повећање ангажовања и учешћа младих. Циљ нам је да пружимо платформу за конструктивну дискусију о потенцијалу Партиципативног акционог истраживања у побољшању учешћа младих и стварању јаче сарадње између доносилаца одлука и младих људи у контексту учешћа младих.

 Кључни циљеви PAR конференције су: Представити резултате пројекта и успешне приче везане за PAR методологију; промовисати PAR методологију као средство за оснаживање и ангажовање младих; подстицати боље разумевање могућности PAR -а у контексту учешћа младих;  јачати сарадњу и дијалог између доносилаца одлука и младих; олакшати размену најбољих пракси, иновативних идеја и позитивних приступа. Конференција ће обухватити широк спектар активности, укључујући панел дискусије, радионице, презентације и могућности умрежавања, рекла нам је Дијана Пушкар, председница НВО „Iuventa“ и координатор пројекта.

Конференција представља јединствену прилику за омладинске раднике, истраживаче, тренере, едукаторе, лидере, уводничаре, доносиоце одлука и стручњаке да поделе своја искуства, редовне активности и праксе у вези са учешћем младих и механизме које користе за повећање активизма младих и њиховог ангажовања у локалној заједници. Овај догађај је део пројекта Млади оснажени да промене свет“ који се финансира у оквиру Кључне акције 2, Изградња капацитета у области младих од стране Европске комисије, у оквиру Еразмус+ програма. Учесници панел дискусија „Упознавање са PAR методологијом“ и „PAR пракса“ су: др Марко Мелони са Универзитета Саутхемптона, Рана Тахер, менаџерка пројеката из Јордана, Ђанлука Масимилиано Фронгиа из Италије, Антонија Керо из Хрватске…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ